До краја прошле године расељено један посто човјечанства

0
565
 Готово 80 милиона људи широм свијета или један одсто човјечанства расељено је до краја прошле године усљед сукоба и прогона, саопштено је данас из УН.
 

Високи комесаријат УН за избјеглице /УНХЦР/ у свом годишњем извјештају „Глобални трендови“ наводи да је овај број већи за око девет милиона у односу на претходну годину и готово двоструко већи од 41 милиона регистрованих 2010. године.

Према наводима у извјештају, на врху листе од 79,5 милиона избјеглих су држављани Сирије, Венецуеле, Авганистана, Јужног Судана и прогнане Рохинџе из Мјанмара.

„Број од скоро 80 милиона је највиши од како је УНХЦР почео да систематски региструје податке и то је разлог који изазива велику забринутост. То је отприлике један одсто човјечанства“, нагласио је високи комесар УН за избјеглице Филипи Гранди.

Он је напоменуо да је 73 одсто избјеглих затражио азил у сусједној земљи, што није у складу са сугестијама да они само желе да стигну до држава Запада.

Према подацима УНХЦР, око 107.000 избјеглих прошле године населио се у трећим земљама.

Гранди је изразио жаљење што је број насељених у паду и указао је на то да је насељавање у САД драматично опало, а да је земља са највећим бројем новонасељених Канада.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here