Данас сахрана Момчила Крајишникa

0
582

Први предсједник Народне скупштине Републике Српске Момчило Крајишник /76/ биће сахрањен данас на гробљу Прибањ код Пала.

Сахрана ће се обавити у 14.00 часова.

Књигу жалости поводом смрти првог предсједник Народне скупштине Српске Момчила Крајишника јутрос су у 9.00 часова у галеријском простору Културно-спортског центра Пале отворили су Асоцијација „Ствараоци Републике Српске“ и општина Пале.

У књигу жалости грађани ће моћи да се упишу и сутра од 8.00 до 15.00 часова.

Комеморација поводом смрти Крајишника одржана је јуче у Културном центру Бански двор у Бањалуци.

Крајишник је преминуо уторак, 15. септембра, од посљедица заразе вирусом корона на Клиници интензивне медицине за нехируршке гране Универзитетског клиничког центра у Бањалуци, гдје је хоспитализован 30. августа.

Крајишник је рођен 20. јануара 1945. године у Сарајеву.

Завршио је студије и магистериј на Економском факултету у Сарајеву. У политику се укључио у вишестраначком систему, а био је један од оснивача Српске демократске странке /СДС/.

На изборима 1990. изабран је за посланика на листи СДС-а, а одмах затим и за предсједника Народне скупштине БиХ. Ту функцију је обављао од 21. децембра 1990. до 7. априла 1992. године.

Након вишеструке мајоризације од коалиције СДА-ХДЗ и демонстративног изласка српских посланика из Скупштине БиХ, Момчило Крајишник је 25. октобра 1991. изабран за предсједника Скупштине српског народа БиХ. Исту функцију, убрзо преименовану у предсједник Народне скупштине Републике Српске, обављао је све до маја 1996. године.

На изборима 1996. године изабран је за српског члана Предсједништва БиХ на мандат од двије године. Исте године изабран је за члана Сената Српске.

У раним јутарњим часовима 30. априла 2000. године француски специјалци СФОР-а ухапсили су га у породичној кући на Палама и спровели у затвор Међународног кривичног суда за бившу Југославију /Хашки трибунал/.

Септембра 2006. године пред Хашким трибуналом проглашен је кривим за злочине против човјечности.

Осуђен је на 20 година затвора. Након што је одлежао двије трећине казне, дио у Схевенингену, а дио у британским затворима, Крајишник је пуштен на слободу 30. априла 2013. године. У Бањалуци и на Палама дочекан је са великим уважавањем као један од стваралаца Републике Српске.

По доласку на Пале, убрзо је основао Асоцијацију „Ствараоци Републике Српске“ чији је био предсједник.

Иза њега остало је троје дјеце Милош, Милица и Његош, унучад и брат Мирко.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here