Без договора о Космету

0
535

Предсједавајући Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић изјавио је да се иде у други круг гласања за приједлог да БиХ призна самопроглашено Косово, те да након тога српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик може покренути питање виталног националног интереса.
„Додик је био против независности Косова, а Комшић и ја смо били `за`. Иде се у други круг гласања, а ако буде одлука иста, Додик има право покретања виталног националног интереса“, изјавио је Џаферовић данас новинарима у Сарајеву након одржане једне редовне и двије ванредне сједнице.

Он је рекао да није постигнут ни договор о премјештању Амбасаде БиХ из Тел Авива у Јерусалем.

Џаферовић је рекао да је члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић прије расправе о двије ванредне сједнице предложио да се Предсједништво данас не изјашњава ни о признању Космета нити о премјештању Амбасаде, али да се српски члан Предсједништва Милорад Додик није сагласио с тим приједлогом.

„Гласали смо, Комшић и ја смо били против тога да се Амбасада БиХ из Тел Авива пребаци у Јерусалем. Мислим да је то исправан потез јер је то у складу с међународним обавезама које је преузела БиХ“, рекао је Џаферовић.

Он је навео да је на редовној сједници, осим приједлога о приступању БиХ „мини-Шенгену“, разговарано и о борби против пандемије, спровођењу Стратегије супротстављања трговине људима, те о 14 приоритета из Мишљења Европске комисије.

„Затражили смо од Савјета министара да се испуњавају закључци“, рекао је Џаферовић, додајући да је Програм реформи БиХ скинут с дневног реда јер нису достављени комплетни извјештаји свих министарстава.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here