“Анализа показала да није било афере са кисеоником” Вишковић поручио да Влада РС спрема тужбе против оних који су уносили панику

0
247

Премијер Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас да је узорак кисеоника са УKЦ РС показао да чистоћа кисеоника са једне локације 99,90 одсто а на с друге локације 99,92 одсто.

Урађена је и анализа кисеоника из приједорске болнице 99,96 одсто.

То значи да је резултат показао, како каже, да је чистоћа лијека на вишем нивоу од оног који прописују стандарди – 99,5 одсто.

И остале болнице из Српске имају обавезу да, по ријечима Вишковића, ураде анализу кисеоника који користе за лијечење пацијената. То треба да ураде у некој од референтних лабораторија.

– Резултати показују да није било никакве афере са медицинским кисеоником – рекао је Вишковић.

Поручио је да ће Влада РС припремити тужбе протов свих који су уносили панику међу грађане.

– Ово је злочин против човјечности. Поднијећемо кривичне пријаве због тога- додао је премијер РС.

Он је додао да је потреба за кисеоником у цијелој БиХ далеко већа сада док траје пандемија него прије.

-Учинићемо да наш здравствени систем функционише у пуном капацитету и да имају све лијекове и средства – оцијенио је Вишковић.

Он тврди да одговорност за “хаос” има Агенција за лијекове и медицинска средства БиХ.

Он је додао да је отишао допис према Агенцији са упитом како да се обезбједи континуиран увоз медицинског кисеоника за здравствене установе.

– Не желим да будем талац једне компаније “Месер”. Питали смо и њих, усмено су одговорили да немају количине које су нам потребне – навео је премијер РС.

Он демантује спекулације да су се у Влади РС крили и ћутали.

– Kао одговорни људи смо чекали резултате – додао је Вишковић и рекао да је индустријски кисеоник онај са чистоћом испод 99,5 одсто чистоће.

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

six + 16 =