Ћосић за укидање одборничке накнаде: “Бити одборник је привилегија!“

0
701

Градоначелник Источног Сарајева, Љубиша Ћосић, сматра да би у Републици Српској требало да буде укинута одборничка накнада, јер је привилегија бити одборник у скупштини општине, односно града.

Ћосић сматра да људи који се бирају на ове позиције, треба да буду остварени у људском и сваком другом смислу, а не да им материјална накнада и новчана признања, буду стимуланс да обављају ту функцију.

„Мој став, као и људи са којима сарађујем у свом политичком дјеловању, јесте да је то одавно зрела иницијатива. Поздрављам иницијативу Градске управе Требиње“, рекао је Ћосић новинарима у Источном Сарајеву.

Ћосић је изразио наду да је то само један корак напријед у ономе што мора да се уради, а то је реформа перцепције политичког дјеловања.

„Перцепција политичког дјеловања на локалном нивоу подразумијева да се чланство у било ком управном или надзорном одбору, локалном или републичком нивоу, сматра признањем и доприносом друштву, а не финансијском привилегијом. На исти начин посматрам и одборничку позицију“, истакао је Ћосић.

Ћосић, који је и бивши предсједник Савеза општина и градова Републике Српске, оцијенио је да би се тиме исфилтрирали у друштво које ће улогу у скупштини општине, односно града, посматрати као улогу доприноса локалној заједници, а не ону која ће се множити са новчаном накнадом – пута мјесеци, пута године, те којом би се само гледало колико ће се бенефита тако остварити.

Скупштина града Требиња усвојила је одлуку о укидању одборничког додатка у наредне четири године, осим за демобилисане борце прве, друге и треће категорије који су незапослени, с циљем помоћи здравственим радницима у борби против ширења вируса корона, за запошљавање борачких категорија и помоћ дјеци без једног или оба родитеља.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here