За запошљавање 2.882 лица 12,2 милиона КМ

0
272

Управни одбор Завода за запошљавање Републике Српске усвојио је данас на Палама програм запошљавања у овој години у износу од 12.188.000 КМ за 2.882 лица, те донио одлуку о расписивању јавног позива за кориштење средстава по сваком програму појединачно.

Директор Завода за запошљавање Републике Српске Мирослав Вујичић рекао је да Завод са Владом Српске и ове године расписује јавни позив за четири пројекта запошљавања.

Први пројекат се односи на запошљавање демобилисаних бораца, ратних војних инвалида и дјеце погинулих бораца.

Други пројекат се односи  на запошљавање циљних категорија у привреди.

Вујичић каже да је трећи пројекат регресно враћање доприноса, што реализују други пут, а намјера им је да запосле 1.600 лица, док четврти пројекат обухвата запошљавање 32 Рома.

„У овој години акценат је искључиво стављен на привреду. Јавна предузећа неће имати могућност да аплицирају на средства Завода јер нам је искључиво намјера да кроз наше пројекте помогнемо запошљавање у реалном сектору и привреду“, поручује Вујичић.

Када је ријеч о броју незапослених у Републици Српској, Вујичић наводи да се стање поправља.

Помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите Српске Мира Васић наводи да ће до краја фебруара бити објављен јавни позив за кориштење подстицајних средстава.

Васићева истиче да у првом јавном позиву нема програма за запошљавање приправника, али да Завод и ресорно министарство, са представницима надлежних органа у Влади Српске, анализирају да допуне акциони план бар почетком другог квартала ове године.

Влада Српске усвојила је 21. јануара Акциони план запошљавања и одобрила 12.188.000 КМ за програме запошљавања који ће бити реализовани у овој години.

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

19 − 12 =