Обиљежавање Дана сјећања на страдале Србе у „Олуји“ код Манастира Крушедол

0
519

Република Српска и Србија, поменом на платоу испред Манастира Крушедол на Фрушкој гори, обиљежиће 24 године од прогона Срба из Хрватске у злочиначкој акцији хрватске војске и полиције „Олуја“.

Централним поменом биће одата пошта жртвама ове акције, када је почетком августа 1995. године, из Хрватске протјерано око 250 хиљада Срба, убијено око 2.000, док их се 836 још води као нестало.

Обиљежавању Дана сјећања на све страдале и прогнане Србе у акцији „Олуја“ присуствоваће предсједник Србије Александар Вучић, предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и Његова светост патријарх српски Иринеј.

Акција „Олуја“ је највеће и једно од најсуровијих етничких чишћења на подручју бивше Југославије током деведесетих година прошлог вијека.

У „Олуји“ је, према подацима српског Комесаријата за избјеглице, протјерано 250.000 Срба из Републике Српске Крајине, 1.856 је убијено, а 836 воде се као нестали.

Хрватска војно-полицијска акција „Олуја“ почела је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције и јединица ХВО-а на подручја Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације, односно на Републику Српску Крајину.

Дан касније, 5. августа, хрватска војска ушла је у готово напуштен Книн и истакла хрватску заставу, док су колоне избјеглица на тракторима и другим пољопривредним возилима улазиле у Србију.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here