Вишковић угостио више од 400 малишана са Космета

0
278

Премијер Радован Вишковић уприличио је данас у Бањалуци пријем за више од 400 дјеце са Косова и Метохије који бораве у Републици Српској.

Вишковић је истакао да су институције Републике Српске отвориле врата својој дјеци са Косова и Метохије.

– Морате знати да смо ми за вас отворили и наша срца и домове. Ви својим доласком у Бањалуку и Републику Српску треба да креирате ново другарство, пријатељство, дружења која би требало да увијек остану у вашем сјећању – рекао је Вишковић малишанима током пријема у Административном центру Владе.

Вишковић је захвалио општинама и градовима из Републике Српске који су ове године домаћини дјеци и њиховим наставницима.

– Нажалост, због пандемије, прошле године нисмо били у прилици да се видимо, али сада су се стекли услови за девето по реду дружење. Веома је важан ваш долазак у Српску, да знате да ван вашег простора, вашег Косова и Метохије, које је исто тако наше, имате пријатеље који прате шта се дешава у Звечану, у Грачаници, у свим мјестима гдје живе Срби – истакао је Вишковић.

Вишковић је поручио да заједничка борба треба Србима да омогући да опстану и остану тамо гдје су живјели њихови преци.

– Одбор за помоћ Србима на Косову и Метохију чини све да помогне да живот на Косову и Метохији буде подношљив. Наша срца су за вас увијек отворена, а о томе довољно говори да је у ових протеклих девет година у Српској боравило више од 5.000 дјеце – нагласио је Вишковић.

Министар просвјете и културе Наталија Тривић истакла је да је задовољство и ове године угостити око 450 дјеце са Косова и Метохије и њихове наставнике.

– То је наставак велике сарадње између образовних установа Републике Српске и Србије. Желимо им да у наредним данима уживају у Српској, а ми ћемо се потрудити да будемо добри домаћини – навела је Тривићева.

Предсједник Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији Милорад Арлов истакао је да су у овогодишњој акцији и дјеца са посебним потребама из Удружења “Подржи ме”.

Он је захвалио свима који су помогли овај значајан пројекат који траје од 2012. године, те навео да дјеца ове године бораве у Приједору, Језеру, Брчком, Прњавору, Требињу, Челинцу, Шамцу, Броду и Милићима.

Према његовим ријечима, овај пројекат значи повезивање истог народа, исте вјере, исте муке и патње.

– Ви сте ти који су највреднији на Косову и Метохији, на вама лежи стуб опстанка Космета – рекао је Арлов дјеци на пријему.

Пријему је присуствовала и генерални конзул Србије у Бањалуци Весна Маринковић, министри у Влади Српске, као и представници Академије умјетности у Бањалуци, коју су за дјецу са Косова и Метохије, поводом Свјетског дана музике, извели пригодан програм.

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

ten − seven =