Вишковић: Повећање јануарских пензија за три одсто

0
545
Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да ће пензије за јануар, које се исплаћују почетком фебруара, бити увећање за три одсто, што је на годишњем нивоу повећање средстава за испату пензија за 42 милиона КМ.

Вишковић је нагласио да је Влада Српске ова средства планирала и обезбиједила у буџету за 2021. годину.

Према његовим ријечима, законом је предвиђено да Влада сваке године доноси одлуку о редовном усклађивању пензија у Републици Српској, на начин да се проценат раста плата и раста цијена дијели са два.

„У 2020. години имали смо раст плата на ниову 5,52 одсто. Није било инфлације, него је била дефлација, фактички негативна инфлација од 1,2 одсто, тако да ово редовно усклађивање, када се испоштује законска одредба из Закона о пензијском и инвалидском осигурању, износи 2,16 процентних поена“, објаснио је Вишковић у видео-изјави.

Он је додао да је Влада, цијенећи положај пензионера и посљедице вируса корона, донијела одлуку да на тих 2,16 процентних поена дода и 0,84 процентна поена.

„Влада на то има право и по закону и то се третира као ванредно повећање пензија. Тако да ће пензије за јануар, које се исплаћују почетком фебруара бити збирно увећане за три процентна поена“, нагласио је Вишковић.

Вишковић је напоменуо да је Влада уважила чињеницу да је дефлација на неки начин смањила проценат редовног усклађивања, те додала проценат од 0,84 одсто, како би пензије биле повећане за три процентна бода.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here