Шведска снажно подржава европски пут БиХ

0
426

Чланови Предсједништва БиХ Милорад Додик и Жељко Комшић примили су данас у Сарајеву министарку иностраних послова Ен Линд и министра унутрашњих послова Шведске Микаела Дамберга, те специјалног изасланика против организованог криминала Хакана Јеврела.

На састанку је разговарано о билатералним односима БиХ и Шведске, који су добри и пријатељски, без отворених питања, а констатовано је да је ова важна посјета допринос оснаживању добрих билатералних односа, саопштено је из Предсједништва.

Констатовано је да економску сарадњу треба подићи на виши ниво и интензивирати је, те бх. тржиште приближити интересу шведских увозника. Такође је речено да двије земље спаја и многобројна дијаспора, која је одлично интегрисана у шведско друштво и представља спону БиХ и Шведске.

Теме сусрета биле су и европске интеграције, предсједавање Шведске ОЕБС-ом, те заједнички рад на сузбијању организованог криминала и унапређењу безбједности.

Изражена је захвалност Шведској на подршци реформским и интеграционим процесима БиХ, као и процесу проширења.

Наводи се да је Шведска снажан заговорник проширења Европске уније на западни Балкан и снажно подржава БиХ на њеном путу ка европским интеграцијама. Додаје се да Шведска дугорочно подржава одрживи развој и интеграцију БиХ у ЕУ, те да сарадњу треба наставити унапређивати у областима као што су економске интеграције, владавина закона, људска права, родна равноправност и околиш.

Разговарано је и о обавезама које БиХ треба испунити кроз 14 кључних приоритета из Мишљења Европске комисије о захтјеву БиХ за чланство у ЕУ, са снажним фокусом на њихову реализацију. Чланови Предсједништва БиХ изразили су опредјељење за наставак европског пута БиХ.

– ЕУ подржава регионалну сарадњу и иницијативу Мали Шенген, која подразумијева увођење стандарда који се примјењују у ЕУ, а иницијатива је припрема земаља региона за пуноправно чланство у ЕУ – речено је током сусрета.

Шведска преузима предсједавање ОЕБС-ом 2021. године, па је разговарано и о безбједности у Европи пред њихово предсједавање, а акценат сусрета је стављен на борбу против организованог криминала. Констатовано је да је организовани криминал заједнички проблем, који надилази границе земаља и као такав захтијева снажну сарадњу.

Разговарано је и о актуелном проблему мигрантске кризе, те начинима рјешавања проблема илегалних миграција и усвајања Новог пакта и програма ЕУ о миграцијама и у том контексту је разговарано о сарадњи у контроли граница.

Чланови Предсједништва БиХ су изразили захвалност на континуираној помоћи и подршци коју Шведска пружа БиХ, посебно на плану интеграција у ЕУ.

Састанку је, у име предсједавајућег Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића, присуствовао савјетник Харис Имамовић, саопштено је из Предсједништва.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here