Србија: Доживотна робија за најтежа кривична дјела

0
25

Посланици су усвојили измјене Кривичног законика Србије којим се укида казна затвора од 30 до 40 година и уводи доживотна казна затвора за најтежа кривична дјела.

Доживотна казна је предвиђена за тешко убиство, силовање, обљубу над малољетном особом, трудницом и немоћним лицем, што је у складу с предлогом Фондације „Тијана Јурић“ који је подржало око 160.000 грађана.

Доживотна казна затвора проширена је и на сва друга кривична дјела за која је према важећем закону предвиђена казна од 30 до 40 година.

Та дјела су убиства представника највиших државних органа, тешка дјела против уставног уређења и безбједности Србије, удруживање ради вршења кривичних дела, геноцид, злочин против човјечности, ратни злочин против цивилног становништва, ратни злочин против рањеника и болесника, тероризам…

Предвиђено је да осуђеник на доживотни затвор може условно да се отпусти након издржаних 27 година затвора.

У складу са иницијативом Фондације „Тијана Јурић“ предвиђено је, међутим, да суд не може отпустити осуђеног за кривична дјела одређена том иницијативом – за оне који су осуђени због убиства дјеце, трудница и немоћних лица.

Предвиђене су и строже казне за повратнике учинилаца кривичних дјела.

Пооштравају се казне за злостављање и мучење, насиље у породици, пореску утаја, убијање и злостављање животиња, спречавање службеног лица у вршењу службене радње, напад на службено лице у тренутку вршења службене радње, учествовање у групи која спречава службено лице у вршењу службене радње и насилничко понашање на спортским утакмицама.

Измјене и допуне усклађене су с међународним тијелом које поставља глобалне стандарде у области борбе против прања новца и борбе против тероризма.

Уводи се и ново кривично дјело – напад на адвокате, што је у складу са приједлогом Адвокатске коморе Србије.

Гласању је присуствовао оснивач Фондације „Тијана Јурић“ Игор Јурић.

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

12 − eleven =