Шеранић: Приватне прославе без већег броја људи

0
575

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изјавио је вечерас да се, с обзиром на забрињавајућу епидемиолошку ситуацију у посљедње вријеме у Српској у вези са вирусом корона, препоручује да се приватне прославе обиљежавају са што мање људи.

Он је додао да се у посљедње вријеме ушло у прилично опуштену ситуацију када је ријеч о разним врстама приватних прослава, које су довеле до највећег ширења вируса, на шта треба реаговати.

„Апелујемо и препоручујемо, с обзиром на низ слава у наредном периоду, да се славе обиљежавају у кругу уже породице, без већег броја људи“, рекао је Шеранић за РТРС.

Он је оцијенио да ће болнички систем, који је довољно опремљен у вези са вирусом корона, издржати притисак наглог раста броја лица која се смјештају у те здравствене установе.

Шеранић је истакао да се без заштитне маске не би требало излазити из куће, те додао да се повећавају оптерећење и притисак на здравствени систем.

Он је нагласио да су превентивне мјере највише усмјерене на појединца, али и на заједницу у смислу да се што мање поремети економија, те нагласио да је циљ заштита здравља становништва и очување економије и радних мјеста.

„Наравно да ће бити мјера које ће се дотицати грана који ће морати редуцирати свој рад, али то ће бити од локалне заједнице до локалне заједнице“, навео је Шеранић и додао да је важно поштовати појединачне и колективне мјере.

Он је рекао да је у области угоститељства потребно да су највише четири особе за једним столом, што подразумијева око 10 метара квадратних простора.

Шеранић је навео да је важно добијати праве информације о ширењу вируса корона у појединим локалним заједницама да би се правовремено реаговало на републичком нивоу.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here