Реализовна вјежба спасавања скијаша из гондоле

0
641

Припадници Горске службе спасавања /ГСС/ Републике Српске Станица „Јахорина“ и Специјалне антитерористичке јединице МУП-а Српске данас су на Јахорини успјешно реализовали вјежбу спасавања скијаша заробљених на гондоли.

Начелник ГСС-а Мирко Калем рекао је Срни да је циљ ове вјежбе да се припадници антитерористичке јединице што боље увјежбају и опреме како би у случају неке несреће могли притећи у помоћ члановима Горске службе спасавања.

„Имамо изузетно добру сарадњу са антитерористичком јединицом МУП-а Републике Српске. Горска служба спасавања несебично преноси знање овој јединици, јер су они у зимском периоду константно присутни на Јахорини, тако да у сваком моменту могу да нам пруже подршку у евакуацији, не само са гондоле, већ и са било ког система косог транспорта“, истакао је Калем.

Он је појаснио да је према сценарију вјежбе због техничког квара било немогуће покренути гондолу, што је подразумијевало евакуацију скијаша.

„По том принципу смо радили. Гондоли смо пришли од стуба, попели се на кабину и отварили врата, јер је их је током транспорта немогуће отворити изнутра. Ушли смо у кабину и безбједно извршили појединачну евакуацију скијаша“, навео је Калем.

Према његовим ријечима, исте вјежбе спасавања са различитим сценаријима биће настављене до петка, 2. септембра, како би максимално искористили вријеме и увјежбали се за предстојећу зимску сезону.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here