Рано препознавање срчаног застоја и правовремена реанимација значајни за подизање стопе преживљавања

0
47
Рано препознавање срчаног застоја и правовремена реанимација унесрећеног до доласка Хитне помоћи има велики значај у подизању стопе преживљавања, као и познавање три основна корака прве помоћи, изјавила је предсједник Ресусцитационог савјета Републике Српске Биљана Ћургуз.

Ћургузова је поводом представљања симулације извлачења лица са мјеста несреће и његовог збрињавања, у оквиру обиљежавања Свјетског дана реанимације, истакла значај едукације становништва о овом сегменту помоћи.

– Стопа преживљавања код нас, као и свугдје у свијету, јесте веома ниска, отприлике 20 до 30 одсто, те је циљ ове кампање да ту стопу подигнемо на 50 одсто. То можемо постићи само едукацијом грађана да знају, уколико се нађу близу лица које је пало у несвијест, шта прво треба да ураде – рекла је Ћургузова новинарима у Бањалуци.

Она је истакла да се примјеном прва три корака помоћи унесрећеном – провјера стања свијести, позив хитној помоћи и компресија грудног коша – за 70 одсто повећава шанса за преживљавање.

Ћургузова је напоменула да је спасавање унесрећеног тимски рад полицајаца, ватрогасаца и љекара, који на мјесту несреће раде као једно.

Мото овогодишњега Свјетског дана реанимације је „Твоје руке могу спасити живот“.

У симулацији извлачења унесрећеног са зграде хотела „Палас“, те давања прве помоћи са упутствима како се ради реанимација, учествовали су медицински радници из Приједора, Мркоњић Града, Добоја, те активисти секције Прве помоћи из бањалучке Средње медицинске школе, Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци, ватрогасно-спасилачка бригада, Полицијска управа Бањалука, Спелеолошко друштво „Понир“.

Подршку кампањи дали су Универзитетски клинички центар Републике Српске, Министарство здравља и социјалне заштите Српске и други.

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

three + 9 =