Презентациja домаћих производа паљанских домаћица

0
540

Општина Пале, у сарадњи са Градаском општином Младеновац, данас је на Градској пијаци у Палама презентовала традиционалне домаће производе вриједних домаћица Удружења „Од предака за будућност“ и „Клуба паљанских домаћица“.

Савјетница начелника општине Пале Сања Лончар-Капуран изјавила је за „Паљанске новости“ да је Општина посебно брижна према женама на селу, те да је ово само један у низу пројеката њиховог еконосмког оснаживања.

„Прошле године овај дан смо обиљежили тако што смо уприличили бесплатне здравствене прегледе за жене из сеоских средина. Општина Пале се труди да и током године помаже женама, путем разних подстицаја за предузетништво и развој пољопривреде, чиме подстичемо развој села и већи број жена је укључен у те активности. Циљ пројекта економског оснаживања жена јесте подстицање жена на предузетништво, на иновативно предузетништво, да бисмо их охрабрили да производе, које већ праве и посједују у својим домаћинствима, понуде и на тржишту, а то је значајно и за туризам наше општине, посебно када знамо да и туристи када дођу у неки крај желе да пробају домаће традиционалне производе тога краја“, истакла је Капуран.

Чланица „Клуба паљанских домаћица“ Биљана Сантрач из села Горња Љубогошта изразила је задовољство учешћем у општинском пројекту економског оснаживања, те позвала све заинтересоване суграђанке да се учлане и искористе прилику за истовременим дружењем и зарадом.

„Пуно ми значи ова подршка локалне заједнице, имамо лијепо дружење и лијепу сарадњу са женама из Младеновца. Изложила сам домаћи пасуљ, слатко од купина, ликер од вишања, дрењина и ораха, мијешану мармеладу и џем од шљива. Све је из моје баште и дворишта, све спремљено на традиционалан начин. Позивам све суграђанке које могу да се учлане, ово је дивно искуство, дивно дружење, а притом се и заради“, додала је Сантрач.

Весна Вујић, предсједница Удружења „Од предака за будућност“ из Младеновца, рекла је за „Паљанске новости“ да су се жене прикључиле пројекту економског оснаживања како би саме започеле свој посао, а притом грађанима пласирале здраву храну.

„Правимо производе од воћа и поврћа које се налазе у нашој башти и воћњаку, то су производи од боровнице, вишње, трешње, дакле, од свих врста воћа које гајимо, затим, производи од поврћа парадајза, паприке и краставца. Све што се налази у башти ми то прерадимо у домаћим условима, трудимо се да пласирамо здраву храну и да се наши грађани здраво хране, а исто тако да то проширимо и даље. Велики је значај овога пројекта, ми смо и ушли у пројекат да подстакнемо наше жене са села да уђу у производњу и саме започну свој бизнис и производњу, а касније да уђу и у много већу производњу него што је ова сада. Имамо велику подршку наше локалне заједнице, да није њих, не бисмо ни могли у све ово да уђемо и покренемо посао“, истакла је Вујићева.

Члан Већа Градске општине Младеновац Зоран Јоцић истакао је да ова локална заједница већ двије године успјешно спроводи пројекат економског оснаживања жена, те позвао све жене из руралних подручја да се осмјеле и своје производе понуде тржишту.

„Пре две године почели смо експериментално, а сада смо постали познати у Младеновцу и широм Србије, а ево и у Републици Српској. Пуно заинтересованих нам се јавља да се укључе у пројекат, а локална заједница у више фаза учествује у пројекту. Првенствено путем теоријске едукације жена, како да своје производе прераде у кућним условима, затим практично, где ангажујемо стручњаке и водимо их на огледна добра, а потом обезбеђујемо амбалажу и репроматеријал, маркетинг, организовање наступа на сајмовима и слично. Овај пројекат релаизује се од априла до децембра и ту је нагажован тим који врши праћење и спровођење пројекта. Женама са села бих поручио да буду храбрије, видим да стидљиво улазе у нове изазове, недостаје им предузетнички дух, а потенцијала има“, нагласио је Јоцић, те честитао Међународни дан свим женама које живе на селу.

Данашњу активност пројекта економског оснаживања жена на селу подржали су Градска пијаца „Пале“ и Туристичка организација општине Пале.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here