Подршка Одбора скупу БОРС-а, српски народ да покаже да је против неправде

0
190

Одбор за заштиту права Срба у Федерацији БиХ /ФБиХ/ поручује да српски народ у БиХ мора показати да је против неправде и новог одузимања земље Републици Српској, те истиче подршку предстојећем скупу који организује Борачка организација Републике Српске /БОРС/ у Бањалуци.

“Од како је на крилима нацистичке Њемачке проглашена и успостављена Независна Држава Хрватска с циљем да уништи српски народ западно од Дрине и Дунава, српски народ у БиХ никада није био у тежој позицији”, саопштено је из Одбора.

У саопштењу које је потписао предсједник Одбора Ђорђе Радановић наглашава се да удар на имовину Републике Српске представља удар и на Србе у ФБиХ, који имају највећи ослонац у Српској.

“Ако се одузме имовина Републици Српској, онда имамо проблем сви, јер Србе у ФБиХ неће имати ко да помогне. У Републици Српској су наши рођаци дјеца, пријатељи, комшије, кумови”, напомиње се у саопштењу.

Из Одбора истичу да је забринутост обичног Србина велика и да народ види да су се сви непријатељи Срба ујединили у намјери да српски народ оставе без земље.

“У Српској желе јавној власти одузети земљу, у ФБиХ Србима желе узети и оно што је њихова приватна имовина. Традиционални српски непријатељи желе Републици Српској да узму шуме, пољопривредно земљиште и воде”, указује се у саопштењу.

Из Одбора упозоравају да ће, уколико они који стоје иза оваквих настојања одузму власништво над шумским земљиштем, имати аргумент да укину предузеће “Шуме Републике Српске” и формирају “шуме БиХ”.

“Ако узму власништво над водним земљиштем и водотоковима, онда имају аргумент да се укине предузеће жВоде Српскеж, а да се формирају жводе БиХж. Ако узму пољопривредно земљиште, онда имају аргумент да се укине Министарство пољопривреде Српске и формира министарство пољопривреде БиХ”, указују из Одбора.

У саопштењу се наводи да су глобалне околности ставиле српски народ у неповољан положај, а то традиционални непријатељи српског народа користе тако што иду на опцију “одузми све што Република Српска има – све узми, нека остане празна чаша”, што је најефикасније учинити преко земље.

“Самопроглашени високи представник покушава сам себе оснажити и легитимисати тако што је три пресуде Уставног суда БиХ убацио у образложење свог акта којим жели ставити ван снаге Закон о непокретној имовини за функционисање јавне власти”, напомиње се у саопштењу.

Из Одобра истичу да притисак на Београд због украјинске кризе доводи Србију у неповољан положај. “А када је Србија у неповољној ситуацији, онда сви Срби трпе”, истичу из Одбора.

Из Одбора поручују да српски народ мора јавно исказати своје незадовољство, на саборима, скуповима, митинзима, на улицама.

“Ако се српски народ сада масовно не успротиви, за седам дана може бити касно. Због тога, Одбор за заштиту права Срба даје подршку најављеном скупу у Бањалуци и позива Србе из ФБиХ да подрже скуп који организује БОРС”, наводи се у саопштењу.

БОРС ће одржати у сриједу, 20. априла, у Бањалуци у 17.00 часова велики народни скуп под слоганом “Слобода” с циљем борбе за очување одлука које доносе институције Републике Српске и које ни у којем случају не смију бити дерогиране.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here