Почела манифестација „Филмско бдење душе“

0
108

Кратким документарним филмом „Ласта“ Милана Белегишанина синоћ је у Палама почела манифестација „Филмско бдење душе“ чији је циљ промовисање филмова посвећених темама и ауторима који се баве српском историјом, културом и духовношћу.

Током два дана биће приказано десетак документарних филмова аутора из Републике Српске, Србије и српске дијаспоре.

Директор Кинотеке Републике Српске Сњежан Лаловић рекао је да манифестација „Бдење душе“ има традицију дугу 13 година и да заслужује да дође и у Пале.

„Филмови који буду уврштени у програм `Бдење душе` јесу филмови који се баве духовношћу, историјом и умјетношћу код Срба и говоре о појединцима који су обиљежили те три сфере. Такође, доприноси изналажењу идентитета, а то је једно од најважнијих питања од средине 20. вијека па до данас“, истакао је Лаловић.

Према његовим ријечима, Кинотека Српске даје допринос том трагању и изналажењу јер Срби још трагају за својим идентитетом.

Лаловић је додао да су филмови приказани синоћ краћег формата, али едукативни, да ће данас бити нешто дужи, те да су аутори документарних филмова из Републике Српске, Србије и дијаспоре.

Један од твораца манифестације „Филмско бдење душе“ Милан Кићевац рекао је да ова манифестација траје већ 13 година са сједиштем у Сремским Карловцима и да баштини историју, културу и духовност.

„Драго ми је да сам у Републици Српској, у Палама, херојском граду, гдје су људи пуни љубави и поштовања и знају да његују праве вриједности. Сарађујем са Кинотеком Републике Српске одавно, а прије двије године са њеним директором Лаловићем дошли смо на идеју да `Бдење душе` треба да дође и у Пале“, навео је Кићевац, који је и предсједник Српске православне црквене општине у Будимпешти.

Кићевац је најавио да ће данас бити приказан његов филм „Манастир Богородице Тројеручице – Рипањ“, који говори о томе како је сазидан, подигнут поред Авале крај Београда, као и о животу игуманије Злате.

Осим фила „Ласта“ приказани су и „Српска хероина“ Бранка Станковића, „Ко се задњи смеје“ Мирослава Јовића, „Наод“ Васка Бутрића, „Искра у тами“ Слађане Топаловић Несторовић и „Триптих о `Милосрдном анђелу` над Новим Садом“ Срђана Илића.

Данас су на програму и документарци „Добровољно умро“ Бранка Лазића, те „Сеобе се настављају вечно“ Бошка Милосављевића.

Програм се одржава у амфитеатру Економског факултета у Палама од 19.00 часова, а улаз је слободан.

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

11 − five =