Пале: У школским клупама од данас 203 првачића

0
629

Паљанске школе од данас су богатије за 203 малишана, који ће, сходно прописаним мјерама и препорукама Републичког штаба за ванредне ситуације, Института за јавно здравство и Педагошког завода Српске, бити распоређени у смјенама по 15, док ће час трајати 20 до 30 минута.

Директор Основне школе „Пале“ Александар Рајић рекао је да је настава, упркос свим ванредним ситуацијама, почела на вријеме, те додао да је у овој школи 120 првачића распоређено у пет смјена.

„Највећа новина у нашој школи јесте скраћено вријеме часова на 20 минута. Ученици су по разредима подијељени у двије групе. Ограничени су у томе смислу, да не могу одлазити код другара у друге учионице. Улазак у школу дозвољен је само ученицима и запосленима. Комуникација са родитељима одвијаће се путем emaila, телефона и порука и на тај начин ће бити обавијештени о свему што се дешава у школи. ОШ `Пале` обезбиједила је све хигијенске и епидемиолошке мјере, како би сачувала здравље својих ученика“, истакао је Рајић,  те напоменуо да је ова школска установа обезбиједила и просторију за изолацију оних ученика код којих буду примијећени симптоми новог вируса, а у којој ће боравити до доласка родитеља.

Основна школа „Србија“ данас је уписала 68 првачића, од којих су 65 у централној школи, док су три ученика уписана у подручном одјељењу у Подграбу.

„У центраној школи првачићи су подијељени у три одјељења, а у подручној школи једно одјељење. Наставни процес одвијаће се у четири смјене, с тим да ће један час трајати 20 минута у централној школи, док ће у Подграбу, у подручном одјељењу, час трајати 30 минута, уз мале одморе од пет минута, великог одмора неће бити. Овим путем желим да захвалим влади Републике Српске, Министарству просвјете и културе РС, Републичком педагошком заводу, нашој општини, приватницима из паљанске локалне заједнице, који су нам изашли у сусрет у овим специфичним условима проузрокованим вирусом корна, који су нам помогли да обезбиједимо средства за дезинфекцију и хигијену, мануелне толомјере, као и довољан прој заштитних маски за ученике“, нагласила је директорица ОШ „Србија“ Сања Марковић.

У Основној школи „Мокро“ први разред уписало је 15 првачића, од којих је 12 уписано у централну, а три ученика у подручне школе у Кадином селу и Хреши.

„Због специфичности ситуације, наставу смо организовали поштујући мјере Института да би се обезбиједила сигурност ученика, те да би било заштићено њихово здравље. Учионице су очишћене и дезинфиковане, те припремљене за долазак ученика. Првачићи ће похађати наставу 90 минута током једног школског дана. Прије почетка школске године, санирали смо мокри чвор средствима Министарства просвјете и културе“, истакла је директорица ОШ „Мокро“ Радмила Веселиновић.

Паљанске првачиће данас је посјетио и начелник општине Пале Бошко Југовић, који им је уручио симболичне поклоне и честитао почетак школовања.

„Веома је похвално што Пале ове године имају више од 200 нових ученика, да их сљедеће године буде још више.  У складу са повећањем броја малишана на подручју наше локалне заједнице, општина Пале ове године започела је изградњу новог објекта у склопу ЈУ Дјечијег центра `Бубамара`. Надам се да ће бити марљиви, вриједни и послушни као и до сада, на понос како Пала, тако и Републике Српске“, истакао је начелник Југовић, те додао да је ове године је додијелила и одређен број уџбеника за ученике од трећег до деветог разреда основне школе, чији родитељи нису били у могућности да их обезбиједе.

Школска 2020/2021. година почела је данас у свим школама Републике Српске, уз поштивање свих мјера заштите од вируса корона, које је препоручио Институт за јавно здравство РС.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here