НАРЕДБA о ограничењу и забрани кретања лица на територији општине Пале и ограничењу окупљања у вјерским објектима на територији општине Пале

0
485

Број, 02-81-2-5/20

Датум, 21.03.2020. године

 

На основу члана 22. Закона о заштити и спасавању у ванредним ситуацијама („Службени гласник Републике Српске“ број 121/12 и 46/17), члана 43. Закона о заштити становништва од заразних болести („Службени гласник Републике Српске“ број 90/17), члана 59. и 82. Закона о локалној самоуправи („Службени гласник Републике Српске“ број 97/16 и 36/19), Закључка републичког штаба за ванредне ситуације о ограничењу и забрани кретања лица на територији Републике Српске број 05-1/20 од 21.03.2020. године и Закључка републичког штаба за ванредне ситуације о ограничењу окупљања у вјерским објектима број 05-2/20 од 21.03.2020. године, командант општинског штаба за ванредне ситуације, доноси:

 

 

НАРЕДБУ

о ограничењу и забрани кретања лица на територији општине Пале и ограничењу окупљања у вјерским објектима на територији општине Пале

 

 

⦁ Наређује се забрана кретања лицима са навршених 65 и више година живота.

⦁ Забрањује се свим лицима кретање на јавним површинама, у времену од 20:00 до 05:00 часова.

⦁ Забрана из тачке 1. и 2. овог закључка не односи се на:

⦁ здравствене раднике који су на задатку,

⦁ лица којима је неодложно потребна здравствена помоћ,

⦁ припаднике Министарства унутрашњих послова Републике Српске, који су на задатку,

⦁ друге припаднике агенција за провођење закона и организација које врше јавна овлашћења, који су на задатку,

⦁ лица којима послодавац изда потврду о потреби кретања због несметаног обављања процеса рада, и

⦁ лица којима Министарство унутрашњих послова Републике Српске изда дозволу за кретање.

 

⦁ Непоштовање забрана из тачке 1. и 2. овог закључка казниће се у складу са важећим законским прописима Републике Српске.

 

⦁ Препоручује се свим запосленим лицима са мјестом боравка на подручју општине Пале, а који своје послове обављају ван територије општине Пале, да у наредном периоду максимално ограниче кретање и редовно обављање послова (узимање годишњих одмора, обављање рада од куће итд.).

 

⦁ Прописују се ванредне мјере у циљу превенције ширења вируса на територији општине Пале у вјерским објектима,

 

⦁ Препоручује се црквеним властима признатих цркава и вјерских заједница да своја богослужења и друге богослужбене радње прилагоде у складу са мјерама превенције ширења новог вируса корона,

 

⦁ Налаже се грађанима општине Пале, који су у посљедњих 14 дана путовали у иностранство, да су обавезни да се искључиво телефонским путем јаве у ЈЗУ „Дом здравља Пале“ на број телефона 065/389-280 који је доступан 24 часа, на основу чега ће им бити уручено рјешење о надзору. Након јављања на горе наведени контакат, биће упознати са даљом процедуром.

 

⦁ Грађани који познају особе које су у посљедњих 14 дана дошли из иностранства, а нису се пријавиле у ЈЗУ „Дом здравља Пале“ да обавијесте Хигијенско-епидемиолошку службу на бр. телефона из претходне тачке који је доступан 24 часа.

 

⦁ Сви грађани који су већ под надзором дужни су поштовати утврђене процедуре.

 

⦁ Непридржавање изречене мјере подлијеже изрицању новчане казне у складу са Законом о заштити становништва од заразних болести („Службени гласник Републике Српске“ број 90/17).

 

⦁ Ова наредба ступа на снагу даном доношења и примјењује се до 30.03.2020. године.

 

 

 

КОМАНДАНТ ШТАБА:

_________________________

Бошко Југовић

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

two × one =