Компензациони фонд: Усвојен извјештај о раду

0
553
Управни одбор Компензационог фонда Републике Српске усвојио је данас у Бањалуци извјештај о раду за период мај-септембар у којем се наводи да је одобрено 55.716.136 КМ за санирање посљедица и потешкоћа насталих усљед ширења вируса корона.

– До оснивања Компензационог фонда, за санацију посљедица вируса корона из Фонда солидарности за обнову Републике Српске одобрено је 118.146.718 КМ. Када се овом износу додају и средства одобрена од Управног одбор Компензационог фонда од 58.306.256 КМ, укупна одобрена средства за санацију посљедица вируса корона износе 173.862.854 КМ – саопштено је из Бироа за односе с јавношћу Владе Српске.

Закључно са 30. септембром за санацију посљедица вируса корона укупно је исплаћено 151.544.685,59 КМ, односно из Компензационог фонда 33.397.967 КМ, а из Фонда солидарности 118.146.718 КМ.

Управни одбор Компензационог фонда одобрио је Привредног друштва “Орао” из Бијељине 172.559 КМ за подршку 223 радника, с циљем санирања посљедица пандемије вируса корона. Управни одбор Компензационог фонда упознао се са информацијом о пријави “Орла” за остваривање права на подршку ради санирања посљедица пандемије вируса корона за април, а по основу дјелимичног прекида рада.

Управни одбор Компензационог фонда Републике Српске упознао се са информацијом о пословним субјектима и предузетницима са приједлогом подршке иновацијама и технолошком развоју у привреди за ову годину и одобрио укупно 2.000.000 КМ.

Задужено је Министарство привреде и предузетништва да утврди критеријуме и изради правилник са условима које привредници морају задовољити како би остварили право на исплату средстава и распише јавни позив за привредне субјекте.

Управни одбор Компензационог фонда Републике Српске се упознао са информацијом о пословним субјектима који у складу са уредбом о пореским мјерама за ублажавање економских посљедица вируса остварују право на финансијску подршку за мај, а за које је Пореска управа од 2. до 28. септембра донијела рјешења о одобравању исплата.

Одобрена је исплата средстава по основу испостављених рјешења Пореске управе у износу од 1.252.489 КМ у сврху финансијске помоћи за санирање посљедица изазваних вирусом корона за 222 пословна субјекта и предузетника, односно за 1.871 запосленог.

Исплата ће се вршити на основу појединачних рјешења које је за сваког пословног субјекта и предузетника донијела Пореска управа, а захтјеви пословних субјеката који су у поступку рјешавања и који буду испуњавали услове биће накнадно одобрени.

Управни одбор упознао се са информацијом о пословним субјектима који испуњавају услове за рефундацију средстава по основу искориштених туристичких ваучера од 1. до 31. августа из средстава Компензационог фонда Републике Српске.

Закључено је да је Министарство трговине и туризма доставило списак пословних субјеката који испуњавају услове за рефундацију средстава о основу искориштених туристичких ваучера у у складу са уредбом о условима и начину кориштења туристичких ваучера у угоститељским објектима.

Одобрено је 585.750 КМ у сврху финансијске помоћи за санирање посљедица изазваних вирусом корона по основу искориштених туристичких ваучера за 52 пословна субјеката.

Исплата ће се вршити на основу појединачних рјешења које ће за сваког пословног субјекта и предузетника донијети ресорно министарство.

Јавни позив угоститељима и туристичким агенцијама за доставу пријаве ради учешћа у реализацији шеме додјеле туристичких ваучера у угоститељским објектима на територији Републике Српске отворен је до 1. новембра.

Грађани Републике Српске пријаву за додјелу ваучера могу поднијети до 10. новембра, а рок за кориштење ваучера је 15. новембар.

Управни одбор Компензационог фонда Републике Српске прихватио је информацију о потреби измирења обавеза васпитно-образовних установа у Републици Српској за набавку хигијенских и дезинфикационих средстава, у сврху обезбјеђења несметаног провођења наставног процеса за вријеме трајања пандемије вируса.

Одобрено је 768.009 КМ на име измирења обавеза васпитно-образовних установа према добављачима за набавку хигијенских и дезинфикационих средстава.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here