Гашић: Наставак пројеката на Јахорини, али и другим планинама

0
454
Министар трговине и туризма Републике Српске Сузана Гашић изјавила је Срни да ће се у наредном периоду наставити са реализацијом пројеката који ће Јахорину, али и планине Козару и Требевић, учинити примамљивим за туристе током цијеле године, а не само зими.

Она је рекла да ће бити настављене и активности на развоју и промоцији руралног и адреналинског туризма, јер у томе Српска има значајних потенцијала.

Коментаришући податке Републичког завода за статистику према којима је у децембру прошле године у односу на новембар остварен већи број долазака туриста за 33 одсто, а ноћења за 16,3 одсто, Гашићева је рекла да у прилог расту ових података иду пројекти туристичких ваучера и улагања у Јахорину као туристичку дестинацију.

„Опстанку сектора туризма погођеног пандемијом вируса корона, који је неминовно био усмјерен махом на домаће туристе, помогли смо кроз пројекат туристичких ваучера са којим смо започели 15. јуна прошле године и до сада је грађанима издато више од 28.500 туристичких ваучера за боравак у угоститељским објектима за смјештај широм Српске“, навела је Гашићева.

Према њеним ријечима, улагања у Јахорину као туристичку дестинацију допринијела су да ова олимпијска планина буде атрактиван центар зимског туризма у региону, о чему свједочи и попуњеност капацитета на овој дестинацији.

Према подацима Републичког завода за статистику Српску је у прошлој години посјетило 190.271 туриста који су остварили 531.447 ноћења. Број долазака туриста мањи је за 52,5 одсто, а ноћења мањи за 45,4 одсто у односу на 2019.годину.

Гашићева је рекла да је пандемија вируса корона погодила сектор туризма у цијелом свијету и узроковала губитке у том сектору који се мјере милијардама долара, и да таква ситуација није мимоишла ни Српску, гдје је у прошлој години број долазака и ноћења туриста преполовљен у односу на 2019.годину.

„Прошла година, што се тиче сектора туризма, добро је почела, када је у прва три мјесеца забиљежена рекордна посјећеност која је указивала на позитивне трендове раста туристичког промета у Српској, што јер заустављено због пандемије вируса корона“, додала је Гашићева.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here