Додик: Коначно да се дође до одлуке да БиХ не признаје такозвано Косово

0
483

Српски члан Предсjедништва БиХ Милорад Додик оцијенио је да је добро што ће се питање признања самопроглашеног Косова наћи на дневном реду Предсједништва БиХ, јер ће се тиме доћи до одлуке да БиХ не признаје такозвано Косово.

Додик је, у изјави новинарима, након разговора са предсједником Србије Александром Вучићем, на питање у вези његовог захтјева за пребацивањем Амбасаде БиХ у Јерусалим и најаве хрватског члана Предсједништва Жељка Комшића да ће заузврат ставити на дневни ред питање признања самопроглашеног Косова, рекао да се у Сарајеву шири увијек једна врста параноје и увијек изаберу неког ко је против Србије.

Указао је да је добро да се на дневни ред Предсједништва БиХ стави питање признања  самопроглашеног Косова, јер не постоји формална одлука да ли БиХ признаје или не признаје независност Приштине.

Према његовим речима иницијатива Комшића је добро дошла да се дође до коначне одлуке да БиХ не признаје такозвано Косово.

Објаснио је да, ако он као члан Председништва гласа против, то питање иде на сљедећу седницу, а ако и онда постоји његово противљење, то питање мора да се шаље скупштини.

– Ако скупштина потврди то противљење онда нема признања, и сви морају да поштују ту одлуку – подвукао је Додик.

Додик наглашава да би тако постојала институционална одлука, а да се сада БиХ налази у позицији у којој неки причају да признају самопроглашено Косово.

Тако је навео Комшића који тврди да је такозвано Косово већ држава.

– Без обзира што неки мисле да је и то дошло на дневни ред, добро је да се види како ће се ова ствар довести до краја – поручио је Додик.

На питање колико би за БиХ било добро да Израел буде савезник Србији и БиХ, Додик је рекао да сви знају шта значи утицај Израела и јеврејског свијета и да би, за наше геостратешке и интерне потребе, било важно да имамо добре односе са њима.

Са друге стране, подсјетио је, Бошњаци, Муслимани у БиХ су дио глобалне муслиманске популације која оспорава Израел и реално гледано биће веома тешко да БиХ донесе такву одлуку.

Он је додао да је у БиХ проблем што Бошњаци, посебно око Бакира Изетбеговића верују у то да је једини пут којим могу да иду, нестанком Хрвата, а онда и Срба и Српске.

Када они то кажу странцима, онда је то њихова интерна ствар, а када Срби кажу да хоће право на самоопредјељење, онда се сви „дигну против тога“.

Када је реијч о Црној Гори, Додик је рекао да је неприхватљиво од стране власти да скрнаве српске интересе, посебно спомињући Закон о слободи вјероисповијести.

– Очигледно да се они на неки начин траже. Могу да разумем претходну власт зашто су се заснивали на антисрпском приступу – рекао је Додик и додао да се сада види да неки и из нове власти желе да задрже исти однос према неким питањима.

Додик: БиХ рачуна на ратну опцију

БиХ рачуна на „ратну опцију“ и ја, као човјек који представљам Србе из Републике Српске, морам упорно о томе да информишем предсједника Србије Александра Вучића и релевантне међународне факторе, изјавио је данас српски члан Предсједништва Милорад Додик.

– Они рачунају да су мезимци међународне заједнице и НАТО, и били су, али смо и ми мало томе допринијели, јер смо се некако повлачили, док сада имамо јасан став о томе – рекао је Додик новинарима након састанка са предсједником Вучићем.

Каже Додик да су у Сарајеву прије два дана славили дан када је почело у том граду бомбардовање српских положаја, док је за Републику Српску то био трагичан догађај, пошто је НАТО том приликом убијао цивиле и бацао осиромашени уранијум.

Додик наводи да је о свему томе разговарао пре неки дана и са специјалним представником америчког државног секретара за Балкан Метју Палмером којег је запитао:

„Како Срби да живе у БиХ када они сматрају да смо ми извршили агресију и како ја да будем агресор и војници Републике Српске који су рођени широм Републике Српске и значајан број њих у Сарајеву гдје је смањен број српског становништва. Али, њима је досадна та тема“

Додаје да када су разговарали о статусу да је запитао како да Срби у Српској ћуте када су постојале њихове лоше намјере од преиј 20 година да се оскрнави српски национални интерес.

– Када сте правили границе широм Балкана нисте нас питали уопште, јер оне нама нису никада ни одговарале, рекао је Додик додајући да је Република Српска згурана у БиХ у коју никад није хтијела, умјесто да буде независна држава, а не ентитет – истакао је.

Додик истиче да када би се хипотетички десило да се БиХ разиђе да би једино могла да преживи Република Српска.

– Босна не може сама да преживи ако је оставите саму без међународног интервенционизма, не може да преживи ни Федерација нити многи кантони у БиХ. Само Српска са својим влашћу, народом и системом може да преживи – нагласио је Додик.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here