Дан бораца – један од најзначајнијих датума

0
130

Парастосом у Цркви Успења Пресвете Богородице за погинуле и умрле борце, полагањем вијенаца на централно спомен-обиљежје и свечаном академијом Борачка организација Пале данас је обиљежила Дан бораца одбрамбено-отаџбинског рата.
Вијенце су положили Бошко Томић, савјетник српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, представници Борачке организације, општине, града Источно Сарајево, представници СУБНОР-а, Црвеног крста Републике Српске, те Удружења пензионера.

Предсједник Борачке организације Пале Михајло Парађина рекао је новинарима да је Дан бораца један од најзначајнијих датума Српске и да га треба обиљежавати, те да садашње и будуће генерације морају имати обавезу да чувају вриједности и тековине својих предака.

„Можемо са поносом да кажемо да смо припадали историјској генерацији српског националног корпуса људи који су у минулим временима имали привилегију да бране свој народ и стварају Српску која је највреднија тековина, одраз жеље и воље српског народа у БиХ“, рекао је Парађина.

Он је навео да је прошло више од 25 година од завршетка рата и да постоје борци које живе живот недостојан човјека, те да би републичке институције требало да посвете више пажње њиховом запошљавању, а потомци оних који су дали живот за Српску треба да буду испред свих политичких партија.

„Република Српска се налази на многим искушењима и зато је потребно да се брани истина о рату од свих пресуда Тужилаштва и Суда БиХ који желе да направе масакр над припадницима Војске Срспке и МУП-а Српске, као и да се брани од антидејтонских одлука Уставног суда који угрожава територијални интегритет Српске и политички суверенитет“, рекао је Парађина.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић честитао је овај дан свим борцима Војске Српске који су најзаслужнији за стварање и одбрану Републике Српске.

„Друштво није одговорило задатку када је ријеч о борцима и њиховим породицама, без обзира што су направљени помаци у одређеним сегментима. Надам се да ћемо у наредном периоду, сви политичари заједно, ставити тачку на одређена питања када је ријеч о овој популацији“, истакао је Вуковић.

Према његовим ријечима, борци и даље воле Републику Српску без озбира што Република можда није на прави начин одговорила задатку у послијератном периоду.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да се на централном спомен- обиљежју налази 536 уклесаних имена бораца и то је озбиљан разлог да са посебним пиететом данас обиљежи Дан бораца одбрамбено-отаџбинског рата.

„Треба да се сјетимо свих погинулих који су уградили своје животе у темеље Републике Српске, зато треба да се окупљамо како би ставили до знања окружењу да је Република Српска стечена и одбрањена лавовском борбом, крвљу и та домовина се мора поштовати, чувати, његовати“, рекао је Југовић.

Он је додао да ће општина Пале и наредних година улагати у очување спомен-обиљежја и помагати локалној Борачкој организацији.

Борачка организација је и ове године расписала конкурс у основним школама и Дјечијем центру „Бубамара“ за најбољи литерарни и ликовни рад о теми „Не, они нису погинули, они живе у нашим срцима, у души их носимо“ за које су данас подијељене захвалнице, дипломе.

Награђени ученици у писању литерарних радова су Андреа Лиздек и Драган Скокић из школе „Мокро“ и Анастасија Ђорђић из школе „Пале“.

Из Дјечијег центра „Бубамара“ Пале награђена дјеца у оквиру ликовног стваралаштва су Душица Васић, Олга Радић и Његош Мочевић.

Награђени ученици ликовног стваралаштва из основних школа су Младена Петровић, Тијана Обрадовић и Маја Зарић.

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

two + 7 =