Цвијановић: Српској не треба ни стари ни нови високи представник

0
521

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је Срни да је, што се тиче високих представника, став Републике Српске јасан – нама не треба ни овај стари ни неки нови високи представник.

На питање Срне да прокоментарише најаву да досадашњи високи представник Валентин Инцко одлази из БиХ, а да би његов насљедник могао да буде Кристијан Шмит из Њемачке, предсједник Српске је рекла да нама треба искрено партнерство са Европском унијом које неће бити оптерећено присуством високог представника који пристрасно промовише политички концепт једног народа, а отворено поткопава интересе друга два конститутивна народа.

„Неки ће рећи да је високи представник дејтонска категорија. То је тачно, али је тачно и то да су високи представници узурпирали себи бројна овлашћења која им није дао Дејтонски споразум. Тачно је и то да су високи представници, умјесто да раде у складу са својим мандатом и доприносе изградњи бољих унутрашњих односа у БиХ, упорно рушили било какав договор између њених конститутивних народа, сврставајући се на страну једних, а радећи против других“, истакла је Цвијановићева.

Оа је навела да се то све радило под плаштом прављења неке, како је рекла, кобајаги функционалне државе, а она је све гора управо захваљујући високим представницима.

„У суштини, намјера је да се уруши концепт ентитета, првенствено уставна снага Републике Српске у којој је доминантан српски народ, али и да се додатно уруши позиција хрватског народа и спријечи да располаже политичким правима колективитета“, нагласила је Цвијановићева.

Ако Европска унија заговара став да је у БиХ неопходан високи представник, рекла је предсједник Српске, онда је то јасан показатељ да ни они сами не вјерују у европску перспективу БиХ.

„Ми у Републици Српској сматрамо да треба јачати везу са Европском унијом и не знам зашто је ненормално очекивати да се управо кроз један избалансиран и реалан однос деконтаминира атмосфера која је у БиХ и направљена и задржана управо тиме што су високи представници дјеловали изван мандата који им је дао Дејтонски споразум. Они су били оруђе за његову измјену, а да су поштовали сопствени мандат ми бисмо данас једни с другима у БиХ сједили, разговарали и договарали рјешења која су добра за све. Пошто нису, они су дио нереда и неповјерења у којем у БиХ живимо“, констатовала је Цвијановићева.

Она је подсјетила да став Републике Српске у вези са високим представником није усамљен, јер се може чути и у Србији, Хрватској и још неким земљама ЕУ, као и у Русији.

„Није ту ријеч о поткопавању неке дејтонске категорије, уосталом, акције високих представника су ионако често биле вандејтонске, већ о потреби да се онемогући пракса која је ненормална за било коју иоле нормалну земљу, а поготово ако се још тврди да се она креће ка Европској унији. То је функција која треба да увене, а однос Европске уније и БиХ да буде ревитализован и да му се врати повјерење“, закључила је предсједник Републике Српске.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here