Цвијановић: БиХ не треба високи представник који лобира само за једну страну

0
64
Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је данас да је став Српске да БиХ више не треба високи представник овакав какав јесте и који се уплиће у дневно-политичке ствари, даје тешке квалификације, доприноси нереду и лобира само за једну страну.

 

Цвијановићева је рекла да је БиХ неопходно да се развија, извршава своје обавезе на европском путу и ствара партнерски однос са ЕУ, чему је препрека управо овакав високи представник.

“Стога, не видим разлог за његово постојање”, рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци.

Она је навела да високи представник јесте дејтонска категорија, али да би та позиција и функција временом требала да нестане са сцене.

“И да високи представник не буде неко ко ће свако мало да пријети, пише неке лажне извјештаје, сврстава се на једну страну и доприноси нереду умјесто ономе што јесте његов мандат и опис посла, а то је да координише и олакшава одређене ствари и процесе, буде на услузи и пријатељ свима”, појаснила је Цвијановићева.

Она је подсјетила да се актуелни високи представник и многи његови претходници нису понашали партнерски и држали се свог мандата, већ су брутално мијењали Устав и законе, кажњавајући људе и слично.

“Да су се придржавали мандата, данас се о томе не би водила полемика. Можда би постојала функција високог представника, али он би био неко ко пружа добре услуге ЕУ, а не опасна сметња свему што је наш развојни пут и у оквиру процеса евроинтеграција”, рекла је Цвијановићева.

Она сматра да би високи представник или требало да нестане апсолутно или да се, ако је већ дејтонска категорија, држи мандата и не уплиће у дневно политичке ствари, не износи и не даје тешке квалификације и не сврстава се и не лобира само за једну страну у БиХ с обзиром да је ово вишенационална заједница гдје је потребно да се поштују права свих.

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

one + 13 =