Буџет за наредну годину око 3,5 милијарди КМ

0
341
Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да ће буџет Републике Српске за наредну годину износити колико и овогодишњи, око 3,5 милијарди КМ.

 

Вишковић је рекао да ће прије усвајања буџета Републике Српске за наредну годину бити један ребаланс, јер је за здравство издвојено више од 170 милиона КМ, а што је више од 20 милиона КМ, колико је било превиђено ребалансом буџета.

Он је подсјетио да је пад прихода од индиректних пореза у БиХ скоро 10 одсто, те нагласио да ће тај пад осјетити и буџет Републике Српске и Федерације БиХ.

„Да бисмо надокнадили пад прихода од директиних и индиректних пореза, мораћемо то ријешити кредитним задужењима“, рекао је Вишковић за БХТ и додао да се то тако ради у цијелом свијету.

Према његовим ријечима, пандемија вируса корона има снажан утицај не само на људске животе, здравствени систем, већ и на економију, тако да ће и та кредитна задужења зависити од дужине трајања пандемије.

Вишковић је појаснио да без помоћи Владе Републике Српске, многе фирме не би могле опстати, али ни здравствени систем.

„Оно што је ново у буџету за наредну годину јесте да ћемо ићи на смањење трошкова гдје год је то могуће, код материјалних трошкова, репрезентације, путовања“, појаснио је предсједник Владе Српске и додао да ће се средства усмјерити на инвестиције, помоћ реалном и здравственом сектору, заштиту домаће производње и економије.

Вишковић је навео да ће Влада већ сутра расправљати о сету закона којим би се укинули и смањивали парафискални намети, чиме ће се направити уштеде реалном сектору у Републици Српској.

Он је навео да ће бити превиђено и враћање пореза и доприноса оним послодавцима који запошљавају нове раднике.

„Ако је послодавац запослио радника на три године, онда ће се двије године враћати ти доприноси за све новозапослене раднике, али не за оне који су у корони отпустили раднике, него за оне који нису отпуштали или за оне послодавце који отварају нове погоне, њима ћемо ту мјеру прилагодити како би што више подстакли запошљавање у Републици Српској“, рекао је Вишковић.

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

14 − thirteen =