Бесмислене Ђиласове оптужбе изазвале мржњу

0
237
Предстојећи избори у Србији добијају сасвим нову димензију након оптужби тамошње опозиције да владајући СНС због страха од изборног пораза “увози” бираче из Републике Српске, али аналитичари и познаваоци политичких прилика с обје стране Дрине сматрају да овдашње бирачко тијело не може да буде никакав тас на ваги.

Општи избори у Србији су заказани за 3. април. Грађани са правом гласа ће бирати новог предсједника Републике, посланике у Народној скупштини, а у Београду ће, уз то, бити избори за градску Скупштину. Лидер опозиционе Странке слободе и правде Драган Ђилас објавио је снимке на којима је, како тврди, приказана шема пријављивања нових “становника” Београда, односно начин на који је организовано издавање држављанства и мјеста пребивалишта за људе који нису из главног града те и како се координише читавим процесом.

Драган Ђилас, без икакве сумње, има право да укаже на све врсте евентуалних малверзација у кројењу бирачког списка, међутим, степен излива мржње који су протеклих дана показали они који су против тренутне власти у Србији, прешао је границе здравог разума. У томе су учешће узеле и неке јавне личности, а Србе из Републике Српске називају “говнарима” и другим погрдним ријечима.

У Ђиласовој партији тврде да је очигледно да СНС нема подршку народа у Србији те да морају да “увозе” гласове из Републике Српске, поткрепљујући тврдње наводима да је једини услов за добијање држављанства Србије, за људе који су се крајем јануара и почетком овог месеца појавили у полицијским станицама широм Србије, да гласају за СНС.

Из Генералног конзулата Републике Србије у Бањалуци до закључења овог броја “Гласа Српске” није стигао одговор о броју становника БиХ, односно Српске који имају држављанство Србије, а према посљедњим подацима који датирају из 2018. године статус држављанина Србије има око 50.000 особа.

С друге стране, анализа посљедња два изборна циклуса у Србији, односно из 2017, када је биран предсједник Републике те 2020. године када су бирани народни посланици показују да, на примјер, само у београдској области има више оних са правом гласа него у цијелој Републици Српској.

У Српској је, наиме, на општим изборима 2018. године право гласа имало 1,26 милиона бирача, а гласало је њих 727.877. Подаци Републичке изборне комисије указују на то да је на изборима у Србији 2017. године у бирачки списак било уписано 6.724.949 особа, а своју грађанску дужност испунило је њих 3.655.365. Само у београдском округу, гдје има више од 1,6 милиона бирача, на изборе је изашло њих 915.673, а у Сарајеву и Бањалуци, према подацима ПИК-а, гласала су тек 784 бирача.

Коалиција окупљена око СНС-а и Александра Вучића освојила је 2017. више од два милиона гласова, односно изнад 55 одсто. Подаци ПИК-а о изборима од прије двије године, када је Србија бирала представнике у Скупштини, показују да је гласало око 3,22 милиона бирача те да су убједљиво највише гласова освојили СНС и СПС Ивице Дачића, уз њихове коалиционе партнере.

Саговорници “Гласа” истичу да опозиција у Србији има сличан проблем као и њихове колеге у Српској, а зове се разједињеност, што умањује шансе за рушење власти. Статистика је, како истичу, јасна, а сагласни су у оцјени да генерално број бирача из Српске не може бити пресудан за исход идућих избора у Србији, чак и без прецизних података о томе колико их има двојно држављанство и гласа директно у Србији, према анализама, стање на терену у борби за фотеље између владајућих и опозиционих странака уопште није тијесно.

Политички аналитичар из Београда Ђорђе Вукадиновић каже за “Глас Српске” да сви наводи које посљедњих дана пласирају појединци у јавност о “увозу” бирача треба да буду детаљно истражени, али не вјерује да бирачи из Српске могу утицати на епилог избора.

– Не верујем да то може да има неки пресудан утицај на резултате, али је за сваку осуду ако се право на држављанство Србије користи као средство притиска и условљавања. Сваки случај треба истражити и процесуирати, ако се докаже да је истина. Било би јако лоше да се ти случајеви претварају у неку врсту хајке, лова на вештице и јаза међу српским народом – истакао је Вукадиновић.

Професор Факултета политичких наука у Бањалуци Владе Симовић за “Глас Српске” каже да истраживања показују да су грађани Српске више усмјерени ка СНС-у и Вучићу, а вјерује да су тога свјесни и у опозицији Србије. Та свијест је, додаје, и позадина приче о “увозу” гласача.

– Чињеница је да бирачи из Српске, који могу да остваре бирачко право у Србији, имају одређени потенцијал са којим могу битније да утичу на исход избора и за предсједника и Скупштину Србије. С друге стране, критике иду са стране опозиције, прије свега блока око Драгана Ђиласа, а претпоставке су и са њихове стране такве да сматрају да ће Република Српска примарно дати глас СНС-у и Вучићу. Због тога стварају атмосферу у којој желе да из изборног процеса искључе гласаче из Српске, а то би било катастрофално по националну политику – рекао је Симовић.

Таква политика, сматра, не може да добије подршку у Србији и Српској.

– Ово је само покушај дијела опозиције да направи бољу стартну позицију за изборе, а сва истраживања показују да немају реалну шансу да добију. Оно што сам ја видио показује да СНС не пада испод 43 одсто, док према неким истраживањима иде и преко 50 одсто подршке – закључио је Симовић.

Став о свему има и професор Невенко Врањеш, такође из Бањалуке.

– Немамо толику моћ бирачког тијела и не можемо да утичемо на процесе у толикој мјери. Легитимно право оних који имају тамошње држављанство је да гласају. Да је било среће и разума, сви би добили бирачко право за Србију, као што имају Хрвати у БиХ када су у питању избори за Хрватски сабор. Ова прича о “увозу” бирача је непотребна, може се протумачити и као немоћ тамошње опозиције, а генерално ствара лошу слику о односима унутар народа Српске и Србије – закључио је Врањеш.

У појединим политичким кулоарима у Србији, а посебно у Београду, прича се да опозиција вјерује да има шансу за преузме власт у главном граду и да управо због тога највише пријава има ту, како би задржали кључно мјесто. Са замјеником градоначелника Београда Гораном Весићем нисмо успјели да ступимо у контакт, ни са првим човјеком Новог Сада и потпредсједником СНС-а Милошем Вучевићем, који је раније подржао идеју да би сваки становник Српске требало да има и држављанство Србије.

Додик: Радо би нас се одрекли

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је Српска за појединце из опозиције у Србији далеко иностранство којег би се најрадије одрекли.

– Никада не би показали интерес за Српску чим су склони да врше дисквалификацију, умјесто да се заложе да Срби из Српске имају аутоматско држављанство Србије и по том основу предвиђена права – рекао је Додик, коментаришући тврдње дијела опозиције у Србији о прикупљању гласове у Српској.

Он је истакао да опозиција из Србије вербално напада људе из Српске који се годинама суочавају са комплексним процедурама да би добили држављанство Србије.

– Хрватска је сваком Хрвату у БиХ дала држављанство и у овоме нико не види проблем. Нашли су се неки смутљивци у Србији који су се одједном сјетили Српске коју нападају и кажу да смо мање вриједни, умјесто да желе да добијемо аутоматско држављанство Србије – рекао је јуче Додик.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here