Беч више није исти

0
508
 Хеликоптери надлијећу град, а улице су пусте. Грађани су у великој паници и страху од нових напада, а надлежни савјетују да се не излази напоље. Беч сасвим сигурно након терористичког напада више није исти град као што је био до синоћ.

 

Овако за “Глас Српске” причају Бањалучани који раде или студирају у главном граду Аустрије након што су у терористичком нападу у центру Беча убијене четири и рањене 22 особе. Један од нападача је убијен, а већи број осумњичених ухапшен.

Бањалучанка која није жељела да јој наводимо име, а која живи недалеко од мјеста напада, прича да је чула пуцњаву и да се веома улашила.

Јутрос је ипак изашла напоље и видјела да је у граду опсадно стање, а полиција и војска су на сваком кораку.

-Посебно чувају мјеста гдје се окупља највише људи -тргове, главне институције и аутобуске, трамвајске и жељезничке станице. Због “локдауна” и тренутне ситуације број људи на улицама је драстично смањен и доста радника је послато да ради од куће- прича она.

Додаје да ипак вјерује да је Беч и даље један од најбезбједнијих градова на свијету, али исто тако да се терористима није потпуно стало у крај.

Бањалучани који студирају у Бечу, Соња Милановић и Срђан Барашин за “Глас Српске” кажу да је посебно забрињавајуће то што се све одиграло у дијелу града гдје су барови и ноћни клубови и што је синоћ тамо био велики број младих пред “локдаун” због мјера уведених за сузбијање епидемије вируса корона.

– Кренула сам вани, али сам се предомислила и вратила сам се кући. Брзо након тога сам видјела бројна упозорења, а на друштвеним мрежама стигло ми је много видео снимака и слика из града. Неки моји пријатељи су се у том тренутку затекли у ресторанима, гдје им је одмах савјетовано да се удаље од прозора, да се угасе свјетла и да се чека док ситуација не буде безбједна – описује Милановићева синоћне догађаје.

Како каже, тренутно се грађанима све информације дају путем медија, а отворени су и телефони за психолошко савјетовање грађана.

– Овај напад дубоко је потресао аустријско друштво, а сва ова дешавања ће сигурно повећати већ присутну исламофобију у друштву што би могло додатно усложити социјалну и политичку ситуацију у Аустрији – истиче Милановићева.

Барашин каже да се све десило у дијелу центра града гдје се налази велики број ноћних клубова и барова, а да је у том тренутку био велики број младих, јер је то била посљедња ноћ пред “закључавање” због мјера у сузбијању епидемији вируса корона.

– Ја сам био удаљен од мјеста догађаја и у првом тренутку, као већина, мислио сам да се ради о ватромету, али врло брзо се испоставило другачије. Што се тиче полицијске акције, могу рећи да је полиција комуницирала са грађанима у реалном времену и давала правовремена упуства. Међутим, грађани се и даље не осјећају безбједно, јер се стиче утисак да се хватање починилаца претворило у хаос. Хеликоптери су стално у ваздуху, а полиција још не саопштава да зна број нападача. Се то ствара осјећај узнемирености, несигурности и неизвјесности, јер остали терористи могу бити било гдје – истиче Барашин, студент права на Универзитету у Бечу.

Ово двоје Бањалучана додају да су школе и факултети затворени, а да многи грађани нису ни отишли на посао, јер и послодавци и они страхују од нових напада.

КозарићУшао је страх међу људе

Амбасадор БиХ у Аустрији Кемал Козарић испричао је за портал Кликс да је Беч је освануо као непрепознатљив град.

– Пусте улице и страх грађана у ваздуху слуте да више ништа неће бити исто – каже Козарић.

Додаје  да је овај терористички чин задње што је требало једном оваквом граду који је био проглашен најбољим и најбезбједнијим градом за живљење.

– Скоро половина становника у овом граду су досељеници који су заједно с домаћинима имали све што је потребно за нормалан живот, али нажалост, сада нам се десило ово. Ја сам овдје двије године и никада нисам доживио неку неугодност, никада ме нико није зауставио на улици, тражио личну карту или учинио било шта. Увијек сам могао сигурно шетати градом и у касним ноћним сатима. Осјећао сам се се сигурно. Али, сада је ушао страх међу људе. Беч се већ јутрос не може препознати – говори Козарић.

Амбасадор каже како школе у Бечу јутрос не раде, а људи који нису морали отићи на посао, позвани су да остану кућама.

– Надам се да ће се ситуација вратити у мало нормалнију, али ништа више неће бити исто послије овога. Сви су јединственог става да се овај чин не може толерисати – нагласио је Козарић додајући да су нападачи засигурно искористили ноћ прије “локдауна” када су угоститељски објекти били пуни широм града.

 

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

five − one =