Банкарски сектор стабилан

0
119

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да је банкарски сектор у Српској стабилан и ликвидан и спреман да заједно са Владом учини све да буде сачуван потенцијал привреде Српске.
„Банке са сједиштем у Српској ће заједно са Агенцијом за банкарство Републике Српске креирати конкретне мјере за привредне субјекте и грађане. Сваки клијент ће бити посебно третиран и обрађиван“, рекао је Вишковић на конференцији за новинаре у Бањалуци након састанка са представницима банака у Српској.

Вишковић је нагласио да су банке спремне да изађу у сусрет привредницима који дођу у проблеме са ликвидношћу и кредитним аранжманима.

„Банке су спремне да им понуде грејс период, нове аранжмане и да им одобравају нове кредите који ће побољшати њихову текућу ликвидност. Банкарски сектор има довољне резерве и потенцијал да у сваком моменту реагује и помогне уколико буде требало и буџету Републике Српске, односно нашим институцијама да бисмо могли редовно измиривати своје обавезе и да не дође у питање текућа ликвидност“, каже Вишковић.

Према његовим ријечима, обавезне резерве које банке имају у Централној банци БиХ треба да буду значајно смањене јер би тиме ослободили додатна средства за банке које би могли искориситти за јачање привредних потенцијала.

Он је истакао да су банке спремне да помогну да посљедице ширења вируса корона буду умањене.

„Банке су показале одговорност према Републици Српској, нашим институцијама, реалном сектору и грађанима. Креираћемо заједно мјере у складу са тим како то буде захтијевала ситуација“, рекао је Вишковић.

Говорећи о сузбијању неоправданог подизања цијена, Вишковић је подсјетио да је прошле седмице са предсједавајућим Савјета министара Зораном Тегетијом и предсједником Владе Федерације БиХ Фадилом Новалићем договорио да буду ограничене цијене основних животних намирница и заштитне опреме на ниво од 5. марта ове године када се појавио први случај зараженог вирусом корона у Српској.

„Данас ће та мјера ступити на снагу и она ће бити јединствена за цијелу БиХ. Предузимаћемо мјере које у датом моменту буду неопходне на основу анализа и тренутне ситуције. Али најважнија је самоодговорност свих грађана Српске и једино се тако можемо заштити од вируса корона. Одговорност свих нас је да поштујемо мјере са локалног и републичког нивоа“, истакао је Вишковић.

Он је рекао да су од Савеза општина и градова Републике Српске тражили да за цијелу Српску треба да буду јединствене мјере.

„Ако не раде угоститељски објекти у Бањалуци онда нема потребе да раде ни у Бијељини, Зворнику, Требињу и широм Српске. Нисмо дјецу ослободили наставе и затворили факултете да би се окупљала у угоститељским објектима. Да би били смањени контакти и пренос вируса морамо прибјећи овој непопуларној мјери која је друштвено одговорна како бисмо сачували здравље нашег становништва“, нагласио је Вишковић.

Говорећи о припреми додатних капацитета за лијечење, Вишковић је истакао да новац у овом моменту није ограничавајући фактор и да предузимају све што је потребно.

„Морамо припремити одређене објекте да бисмо спремно дочекали евентуални ударни талас који се, према процјенама медицинске струке, очекује у наредних 14 до 15 дана. Чинимо све да будемо спремни и да имамо и резервне објекте, уколико број обољелих буде већи“, рекао је Вишковић.

Он је додао да ће без обзира на новонасталу ситуацију редовно бити исплаћиване пензије и друге обавезе из буџета.

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

20 − three =