Права Срба у БиХ жестоко угрожена

0
655
Политичка права српског народа, изван граница Србије, у многим земљама региона лани су додатно нарушена, што је најизраженије у Црној Гори, али ни у БиХ нису ослабила настојања да се смање надлежности Републике Српске.

Закључено је то у новом извјештај о политичким правима српског народа у региону Напредног клуба из Београда на чијем челу је историчар Чедомир Антић. У документу је анализиран положај Срба у Црној Гори, БиХ, Хрватској,  Сјеверној Македонији, Албанији, Словенији, Мађарској, Румунији и подручју самопроглашеног Косова и Метохије. Ријеч је о 12. извјештају у којем стоји да осим опадања броја Срба у региону, гдје их је данас око 1,6 милиона, само у Републици Српској, Румунији и Мађарској они уживају пуна уставом и законима ових држава – ентитета загарантована права.

– Статус српског народа не привлачи пажњу великих сила, ни стандардима иначе привржене администрације ЕУ. У име наводне модернизације и европеизације бошњачки и хрватски националисти покушавају да укину статус српског народа у БиХ и Хрватској настојећи да укину међународне споразуме склопљене у Дејтону и Ердуту средином деведесетих година – пише у извјештају.

Општи закључак је да политичка права српског народа у региону углавном опадала протеклих година, а у неким случајевима стагнирала.

– Известан напредак права доживео је српски народ у Мађарској и Румунији. Неко време дошло је до напретка права мањина Албанији и Словенији, али је тај тренд ускоро нестао. Српски народ у БиХ је и даље под притиском ради укидања Републике Српске, земље Квинте више нису у стању да наметну своје тежње Савету за спровођење мира и Уједињеним нацијама, али је вођство српског ентитета и народа у БиХ сваке године пред новим притисцима и изазовима и сваке године је неко српско право оспорено или, ређе ускраћено – став је Напредног клуба.

Стање је, како наводе, додатно погоршано у 2019. и 2020. години, а до тога је довео “пре свега врхунац активности недемократског и шовинистичког режима у Црној Гори одлучног да обесправи и асимилује српски народ”.

– Настојећи да укине Српску православну цркву на територији Црне Горе тамошња влада отворено крши међународне конвенције о људским правима и државни устав – истакнуто је у документу.

У дијелу извјештаја који се конкретно односи на положај Срба у БиХ пише и да је Уставни суд БиХ противно Уставу и без истинског легитимитета, због страних судија који су још у фотељама, донио одлуку о преквалификовању земљишта у власништву Републике Српске у земљиште у власништву БиХ.

– Тиме је РС остала без контроле над око седам одсто своје територије – наведено је, између осталог, у документу гдје пише и да су још јаке тежње да БиХ постане држава у којој ће бити успоствљена хегемонија Бошњака.

– Српски народ у ФБиХ, за разлику од Бошњака у Републици Српској, и даље не ужива пуна, уставом загарантована права. Иако је њихова снага мања, због глобалне кризе и епидемије, у јавностима земаља Квинте и даље трају политичке и медијске кампање против Републике Српске – наведено је у том документу.

Црне корице

Извјештаји Напредног клуба о политичким правима српског народа излазе у посљедње вријеме из штампе са црним корицама што је, истичу аутори, знак и стања тој области.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here