Епидемиолошка ситуација стабилна, опорављено 61 лице

0
755

Епидемиолошка ситуација у вези са вирусом корона на подручју општине Пале је стабилна, а од почетка епидемије опоравило се 61 лице, изјавио је Срни начелник ове локалне заједнице Бошко Југовић.
Југовић је навео да је на данашњем састанку општинског Штаба за ванредне ситуације анализирана епидемиолошка ситуација и да је констатовано да је у овом тренутку активно заражено 39 људи.

„Чињеница је да су се појавили позитивни случајеви у Дому за стара лица ‘Натура’, те смо из тог разлога обратили посебну пажњу и предузели активности да се тестирају сви у овој установи, укључујући и запослене. Укупно је узето 58 лабораторијских узорака“, навео је Југовић, који је командант општинског Штаба за ванредне ситуације.

Југовић је појаснио да су данас узети и редовни лабораторијски узорци 34 особе, међу којима су и они који се тестирају у фази опоравка.

Према његовим ријечима, чланови Штаба обавили су консултације и са надлежним инспекцијским органима, те договорили активније контроле угоститељских објеката и свих установа за масовнија окупљања од припадника комуналне полиције и надлежних инспекцијских институција.

Он је подсјетио да паљанска Комунална полиција, уз своје редовне активности, од почетка епидемије аутоматски добија извјештаје Дома здравља о особама позитивним на вирус корона и врши контролу поштивања мјере изолације.

Југовић је поново апеловао на грађане да избјегавају масовна окупљања, поштују физичку дистанцу, употребљавају заштитне маске, избјегавају дужи боравак у затвореном простору и провјетравају просторије.

„Редовно пратимо и пратићемо епидемиолошку ситуацију на подручју наше општине, а сутра ћемо поново одржати сједницу Штаба за ванредне ситуације и утврдити да ли је потребно предузимати оштрије мјере. Морамо да водимо рачуна и о привредним субјектима, јер свако пооштравање мјера мора бити добра ‘извагано’, али здравље наших суграђана нам је на првом мјесту“, нагласио је Југовић.

Он је оцијенио да се много више може постићи индивидуалном одговорношћу, него санкцијама које би изазвале и другачију реакцију јавности.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here