На Палама ће се производити мотори за тенкове

0
1145

Фабрика мотора специјалне намјене, која је прије годину дана због вишемилионског дуга гурнута у стечај, биће реорганизована, а захваљујући стратешком партнеру из Србије производња би требала бити поново покренута.

Истакао је то за “Глас Српске” стечајни управник овог паљанског предузећа Радослав Братић и додао да се, послије преговара с неколико заинтересованих инвеститора, назире рјешење ситуације.

– Партнер који ће бити већински власник предузећа је из Србије. Не можемо говорити о детаљима, чекамо одређене одлуке Владе Републике Српске, јер је ријеч о намјенској индустрији, која је веома специфична. Ријеч је о производњи и ремонту мотора за тенкове – рекао је Братић.

Додао је да капацитети Фабрике мотора специјалне намјене премашују домаће па чак и тржиште регије.

– Морамо пронаћи треће тржиште ако желимо опстати и осигурати дугорочне послове – рекао је Братић и нагласио да би на почетку требало да буде запослено око 40 радника.

Дугови одвели фирму у стечај

Начелник Пала Бошко Југовић истакао је за “Глас Српске” да би оживљавање Фабрике мотора специјалне намјене донијело просперитет и локалној заједници и њеним становницима.

– У тренутку заустављања производње у творници је било запослено 69 радника. Ријеч је о намјенској индустрији, а међу заинтересованима за оживљавање предузећа је и Министарство обране Републике Србије, с обзиром на то да би у овој фабрици могли радити ремонт мотора, што у Србији не могу – истакао је Југовић.

Фабрика мотора специјалне намјене бавила се производњом војне опреме, мотора за тенкове, а с обзиром на то да је тржиште било лимитирано с много фактора, дошло је до одређених потешкоћа у пословању.

Проблеми су настали, како у производњи резервних дијелова тако и у пословању с кооперантима.

Након двогодишње паузе Творница мотора специјалне намјене је у јануару 2018. године потписала уговор с Министарством обране Србије за ремонт десет тенковских мотора, а вриједност договореног посла била је нешто више од милион КМ.

Тада је истакнуто да је дугорочни план да Србија приватизујеово паљанско предузеће.

Због дугова према радницима и Пореској управи РС, који су премашили осам милиона марака, Фабрика мотора специјалне намјене отишла је у стечај 19. фебруара прошле године.

Продаја имовине

Радослав Братић истиче да је за непуну годину, колико траје стечај у Фабрици мотора специјалне намјене, продата само она имовина која није услов за поновно покретање производње.

– Продајом имовине прикупљено је око 110.000 марака, којима смо успјели да покријемо неке текуће трошкове – рекао је Братић.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here