Укупно 3,28 милиона грађана бираће 543 политичка субјекта

0
521

Предсједник Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ Жељко Бакалар рекао је да ће ове године 543 политичка субјекта учествовати на локалним изборима у БиХ на којима право гласа има 3.283.194 грађана, колико је уписано у централни бирачки списак.

Бакалар је навео да се избори организују за 56 скупштина општина у Републици Српској, 64 општинска вијећа у Федерацији БиХ /ФБиХ/, 120 начелника општина, 14 градских вијећа у ФБиХ, седам скупштина градова у Српској, 22 градоначелника и Скупштину Брчко дистрикта.

„Загарантована су мјеста националним мањинама у 21 изборној јединици, а биће им додијељена 23 мандата“, прецизирао је Бакалар на конференцији за новинаре.

Он је подсјетио да ће грађани Источног Сарајева први пут ове године непосредно бирати градоначелника.

У БиХ сутра почиње предизборна кампања, која ће трајати до 14. новембра до 7.00 часова, када почиње изборна тишина.

Наводећи да је предизборна кампања, према Изборном закону, вријеме када политичке странке и кандидати представљају свој програм, Бакалар је напоменуо да ће се ЦИК држати правила којима је забрањено дистрибуирање материјала на којем се кандидати представљају на увредљив начин.

Он је рекао и да је ова кампања посебна јер се одржава у вријеме пандемије вируса корона, те апеловао на придржавање прописаних мјера заштите.

Бакалар је позвао политичке субјекте и друге учеснике изборног процеса да се уздрже од изјава које дижу тензије и да на фер начин користе изборну кампању.

Он је напоменуо да ЦИК има право да казни новчано сваког ко крши Изборни закон у вријеме кампање, највише са 10.000 КМ, а може и да уклони име кандидата са листе или поништи овјеру политичког субјекта.

Када је ријеч о финансирању предизборне кампање, Бакалар је навео да се максимални дозвољени износ за финансирање трошкова добије када се број бирача у свим јединицама у којима су политички субјекти пријављени на изборима помножи са 30 фенинга.

Он је подсјетио да је одбијена пријава више од 27.000 људи за гласање ван БиХ.

„ЦИК ће доказе о покушајима изборних превара примати све до потврђивања резултата и просљеђивати их надлежним тужилаштвима“, рекао је Бакалар.

Он је нагласио да је на пријаве о покушају изборних превара до сада једино реаговало Тужилаштво Брчко дистрикта.

„Сматрали смо да је наша дужност да укључимо јавност у раскринкавање злоупотреба. То је била наша интенција и тако смо поступили. Знате какво смо добили рјешење од Агенције /за заштиту личних података БиХ/ и понашали смо се као легалисти“, рекао је Бакалар, коментаришући јавно објављивање списка бирача ван БиХ, а за који је та агенција тражила од ЦИК-а да га повуче.

Бакалар је додао да је прије два дана добио информацију да је наводно по пријавама ЦИК-а формирано десетак предмета у Тужилаштву БиХ.

„Први пут смо од Тужилаштва БиХ саопштењем сазнали да они себе сматрају ненадлежним, иако је регистрација бирача из иностранства питање међународног криминала“, рекао је Бакалар.

На конференцији је појашњено да је ЦИК посљедње ажурирање спискова бирача обавио 1. октобра, те да сви који од тог датума до дана избора промијене мјесто боравка могу гласати на непотврђеном гласачком листићу са потврдом коју претходно морају извадити у Центру за регистрацију бирача.

Члан ЦИК-а Суад Арнаутовић промовисао је данас онлајн курс за најшири круг чланова бирачких одбора, за посматраче на изборима, медије и бираче у БиХ.

Он је рекао да је курс бесплатан, те доступан на интернет страници „Избори.ба“ /izbori.ba/.

„Ово је значајан корак с аспекта доступности широј јавности, али и са здравствено-епидемиолошких препорука на изборима у вријеме пандемије“, истакао је Арнаутовић.

Спровођење курса је у надлежности општинских и градских изборних комисија.

„Овај метод едукације треба послужити као најбоља припрема за тај посао“, рекао је Арнаутовић, нагласивши да је за бирачке одборе на локалним изборима потребно именовати 52.000 чланова и њихових замјеника.

Локални избори у БиХ биће одржани 15. новембра.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here