Распоред снага у Скупштини града Источно Сарајево: Ћосић окупио тијесну већину

0
393

Градоначелник Источног Сарајева и функционер СНСД-а Љубиша Ћосић окупио је тијесну већину у Скупштини града, коју ће поред одборника његове странке чинити Уједињена Српска, СП, СПС, ДЕМОС те самостални одборник Његош Самарџија.

Централна изборна комисија БиХ донијела је одлуку о потврђивању и додјели мандата одборницима у Скупштини града Источно Сарајево, у којој ће у наредне четири године сједити представници осам политичких партија. Највише мандата у парламенту који броји 31 одборника имаће СНСД (11), потом СДС девет, ДНС четири, ПДП два, док ће по једног одборника имати УС, ДЕМОС, Социјалистичка партија, СПС, а градски одборник ће бити и поменути Његош Самарџија, који је мандат у Скупштини општине Соколац освојио као кандидат ДНС-а, али се приклонио већини у градској Скупштини окупљеној око СНСД-а.

Љубиша Ћосић потврдио је за “Глас Српске” да ће имати подршку скупштинске већине.

– Договорено је да скупштинску већину чини 16 одборника, што значи да ће бити тијесна, али увјерен сам да ће та већина у наредном периоду бити проширена и да ће још неки одборници постати њен дио. Осим тога, очекујем да сви одборници дјелују у најбољем интересу свих грађана Источног Сарајева, а не по директивама својих политичких партија – каже Ћосић.

Према његовим ријечима, до краја марта биће одржана још једна сједница градског парламента у старом сазиву, за коју каже да је дискутабилна, али истиче да се сагласио са предложеним дневним редом.

– Та сједница је дискутабилна, јер су новоизабраним одборницима додијељени сертификати, али сложио сам се са дневним редом на којем су углавном неки извјештаји о раду, тако да вјерујем да ће све проћи без проблема. Конститутивна сједница новог сазива требала би да буде одржана до половине априла и на њој би требало да буде изабрано ново скупштинско руководство, в. д. начелника одјељења у градској управи, а могуће и замјеник градоначелника – каже Ћосић.

Он није желио да говори о персоналним рјешењима, али како сазнајемо, предсједник градске Скупштине биће неко од тројице одборника СНСД-а са Пала, односно Бранко Короман, Дамјан Шкипина или Марко Гајовић.

– Пошто је Шкипина предсједник СО Пале, значи да ће предсједник градског парламента бити Короман или Гајовић, а веће шансе се дају Короману. Одборник Уједињене Српске Зоран Трапара највјероватније ће бити потпредсједник Скупштине, функција замјеника градоначелника требало би да припадне ДЕМОС-у – тврди наш извор одлично упућен у међустраначке односе у Источном Сарајеву.

Састав

Према Статуту Скупштине града Источно Сарајево, њен састав чини укупно 31 одборник, који се бирају из реда одборника из шест скупштина општина које дјелују у саставу града, при чему се из СО Пале бира осам одборника, из скупштина Сокоца и Источне Илиџе по шест, Источног Новог Сарајева пет и из Трнова и Источног Старог града по три одборника.

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

4 × two =