Пољска размешта додатних 10.000 војника на границу с Белорусијом

0
96
www.globallookpress.com © Attila Husejnow/Keystone Press Agency

Пољска помера војску ближе граници са Белорусијом да би „уплашила агресора како се не би усудио да нас нападне“, изјавио је пољски министар одбране Маријуш БлашчакПољски министар одбране Маријуш Блашчак је изјавио данас да ће та земља пребацити додатних 10.000 војника на границу са Белорусијом.

„На граници ће бити око 10.000 војника, од којих ће 4.000 директно бити подршка Граничној стражи, а 6.000 ће бити у резервама“, рекао је Блашчак, преноси Ројтерс.
Како наводи, Пољска помера војску ближе граници са Белорусијом да би „уплашила агресора како се не би усудио да нас нападне“.

Заменик министра унутрашњих послова Мачеј Васик рекао је у среду да ће Пољска послати 2.000 додатних војника на своју границу са Белорусијом.Прошлог уторка је пољско Министарство спољних послова саопштило да су два белоруска хеликоптера наводно нарушила ваздушни простор земље, након чега је шеф пољског Министарства одбране наредио да се повећа број трупа на граници са Белорусијом. Заузврат, Министарство одбране Белорусије саопштило је да су оптужбе о кршењу пољске границе од стране белоруских хеликоптера измишљене и да их је изнело пољско војно-политичко руководство како би оправдало гомилање снага и средстава у близини белоруске границе.

У међувремену, пољске власти су последњих месеци забележиле повећање броја блискоисточних и афричких миграната који покушавају да пређу границу.

Шеф пољске Граничне страже Томаш Прага изјавио је раније да је 19.000 људи покушало да илегално пређе пољско-белоруску границу ове године, у односу на 16.000 прошле године.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here