У марту акција бесплатних скрининг тестова за жене

0
204

Болница “Србија” и Градска управа Источно Сарајево организоваће у марту акцију бесплатних скрининг тестова за жене са подручја Источног Сарајева с циљем превентивног дјеловања против карцинома грлића материце, који је у посљедњих неколико мјесеци у алармантном порасту.

Директор Болнице “Србија” Небојша Шешлија рекао је на конференцији за новинаре да су из Одјељења гинекологије и акушерства упозорени о алармантном порасту броја жена код којих је откривен тумор грлића материце, што је био сигнал да се брзо нешто предузме.

“Овај проблем смо предочили градоначелнику Љубиши Ћосићу који је подржао акцију бесплатних скрининг тестове у марту. Сваки радни дан ћемо вршити заказивање и обављати прегледе, а уколико буде потребе нашим суграђанкама ћемо обезбиједити и адекватно лијечење у нашој установи”, навео је Шешлија.

Специјалиста гинеколиогије и акушерства Славица Мутабџија рекла је да, према подацима Свјетске здравствене организације, у свијету годишње од карцинома грлића материце оболи око 500.000 жена, од којих половина премине.

Она је додала да је овај карцином у високоразвијенијим земљама скоро искоријењен, док је у земљама у развоју у наглом порасту.

“Посљедњих мјесеци примијетили смо да на нашем одјељењу расте број жена обољелих од овог обољења. Од краја децембра до половине фебруара имали смо седам новооткиривених карцинома грлића материца у поодмаклом стадијуму. Ријеч је од женама од 48 до 83 године које нису редовно долазиле на гинеколошке прегледе”, нагласила је Мутабџија.

Она је указала на то да је карцином грлића материце потпуно изљечив ако буде откривен на вријеме.

Мутабџија је позвала жене, посебно оне од 25 до 65 година које дуго нису биле на гинеколошком прегледу, да ураде скрининг.

Ћосић је рекао да ће Градска управа у потпуности финансирати прегледе, те да акцију наставити ако буде велико интересовање.

Он је навео да је Градска управа у договору са Болницом “Србија” у процесу формирања градског удружења жена обољелих од карцинома дојке.

Осим ове акције, Ћосић је подсјетио да је град Источно Сарајево помогао увођење бесплатног броја за грађане, подржавао специјализације љекара, те са градским општинама Пале, Источно Ново Сарајево и Трново, суфинансирао изградњу новог паркинга.

Ћосић је најавио да ће за двадесетак дана бити завршен тендер за изградњу парка великана српског здравства у кругу болнице вриједан око 600.000 КМ.

Бесплатне прегледе могуће је заказати на бесплатан број телефона 0800 50 601 од 8.00 до 10.00 часова.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here