U knjizi „Dosije Sarajevo“ imena 7.428 Srba stradalih u Sarajevu

0
387

Na Filozofskom fakultetu na Palama večeras je predstavljena knjiga „Dosije Sarajevo“ autora Milivoja Ivaniševića, koja sadrži 7.428 imena srpskih ratnih žrtava u Sarajevu, imena njihovih egzekutora, kao i svjedočenja 80 ljudi o tome kako su mučeni, silovani, ispitivani.
Ivanišević, koji je i predsjednik Instituta za istraživanje srpskih stradanja u 20. vijeku, rekao je novinarima da je rad na knjizi i samo prikupljanje svih dokumenata o srpskim stradanjima trajao dugo jer se građa zasniva na autentičnim dokumentima koji zaslužuju izuzetnu pažnju.

„Čak 85 odsto Srba ubijenio je u svojim selima. Analizom sam utvrdio da su muslimanski vojnici najviše ginuli prilikom napada na srpska sela, gdje su Srbi morali da se brane“, rekao je Ivanišević.

On je naveo da je takozvana blokada Sarajeva bila samo kolateralna šteta uzrokovana neangažovanjem međunarodnih institucija da zaštiti srpska sela oko Sarajeva koja su stradala već do juna 1992. godine.

Ivanišević je naglasio da se Srbi nisu prihvatili oružja da bi blokirali muslimane.

„Ako mi selektivno nismo granatirali, kako to onda nijedna kuća, objekat, džamija nije pogođena. Mi smo čuvali vjerske objekte“, rekao je on i dodao da je sve što je urađeno, urađeno krajnje pedantno, savjesno i da izazove što manje ljudskih gubitaka.

Ivanišević je istakao da u srpskom dijelu Sarajeva nije registrovan nijedan logor niti muslimanska grobnica, dok su u Sarajevu nađene desetine.

Prema njegovim riječima, Sarajevo je sve vrijeme rata bilo u žiži interesovanja svjetske javnosti, ali i centar islamizacije BiH, a da Srbi nisu bili dovoljno efikasni u zaštiti svojih nacionalnih, vjerskih prava i interesa, talas islamizacija bi zahvatio te prostore, što je i bio cilj Alije Izetbegovića zadat u njegovoj „Islamskoj deklaraciji“.

On kaže da nigdje nije stradalo više žena nego u Sarajevu, i to na najsramotniji i najteži način.

Dekan Filozofskog fakulteta na Palama Draga Mastilović rekao je da mu je čast i zadovoljstvo što organizuju promociju knjige „Dosije Sarajeva“ Milivoja Ivaniševića koji je istrajni istraživač srpskih stradanja u BiH, a posebno u Sarajevu.

On je ocijenio da ono što se dešavalo sa srpskim narodom u Sarajevu i uopšte u BiH, u periodu od 1992. do 1995. godine, predstavlja samo „vrh ledenog brijega“ ili kraj procesa zatiranja Srba u BiH čiji korijene možemo naći u 19. vijeku.

„Proces zatiranja srpske nacije i pravoslavlja zapadno od rijeke Drine nije završen i iskreno se nadam da neće ni biti dok postoji Republika Srpska kao institucionalni okvir koji štiti `ostatke ostataka` Srba“, rekao je Mastilović.

Mastilović je rekao da je učinjen planirani genocid nad srpskim narodom i uopšte pravoslavnim narodom zapadno od Drine, te da je zanimljivo da se narod, koji je preživio sva stradanja u Prvom i Drugom svjetskom ratu, genocid, čišćenja, egzoduse, masovna ubijanja u toku rada od 1992. do 1995. godine, proglasi genocidnim.

Na promociji knjige govorili su i Jovan Delić, Slobodan Remetić, Sreto Tanasić, Zoran Jelisavčić, Darko Đogo, a izdavač knjige je „Hrišćanska misao“.

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

five + 20 =