У Болници “Србија” потписани уговори о суфинансирању 10 специјализација и двије супспецијализације

0
254

У Болници “Србија” у Источном Сарајеву данас су потписани уговори о суфинансирању 10 специјализација и двије супспецијализације љекара ове здравствене установе.

Специјализације и супспецијализације из кардиологије и дјечије ендокринологије, финансирају Болница, град Источно Сарајево, те општине Источно Ново Сарајево, Источна Илиџа, Пале и Трново.

Директор ове болнице Небојша Шешлија изразио је задовољство што се све већи број локалних заједница укључује у даљу едукацију љекара Болнице “Србија”, јер без њихове помоћи ова здравствена установа не би могла изнијети финансијски терет.

“Ријеч је о уплати школарина које Болница треба платити љекарима на факултетима”, навео је Шешлија, те поновио да само јака Болница, као стуб развоја града Источно Сарајево, гарантује и опстанак становништва на овом подручју.

Он је истакао да су сви свјесни значаја Болнице “Србија” за Сарајевско-романијску регију без обзира из које политичке партије долазе.

Шешлија је навео да ће сада Болница “Србија” имати 26 специјализаната, пет супспецијализаната, те додао да је послије Клиничког центра Бањалука ова здравствена установа са највише расписаних специјализација и супспецијализација у протекле двије године.

Градоначелник Источног Сарајева Љјбиша Ћосић изразио је задовољство што је настављен процес усавршавања љекара Болнице “Србија”, јер без медицинског и немедицинског особља и њихове едукације не може да функционише секундарни и терцијарни сектор у граду и регији.

Он је подсјетио да је прошлог мјесеца обиљежено 100 година болничког лијечења у овој здравственој установи, те истакао да се данас мора радити на већој стручности љекара кроз њихове специјализације.

Ћосић је изразио задовољство што су се град и његове локалне заједнице укључиле у ове активности, те додао да је град Источно Сарајево ове године издвојио 20.000 КМ, као и да ће у наредним годинама тај износ бити далеко већи.

Он је навео да је град финансирао једну студију изводљивости, финансијско функционисање Болнице “Србија”, за коју је рекао да ће брзо бити усвојена на Скупштини града.

Према његовим ријечима, она ће бити основни документ приликом преговора са Владом Републике Српске о још већим издвајањима за ову болницу.

Ћосић је рекао да ће у наредној години издвојити 150.000 КМ за изградњу парка у кругу ове здравствене установе, те напоменуо да се воде преговори са Министарством здравља и социјалне заштите Републике Српске како би се ушло у процес реконструкције једног објекта, који ће бити будући објекат дома за стара и изнемогла лица, такође, у кругу Болнице.

“Надам се да ћемо доћи до суме од 150.000 до 200.000 КМ, колико нам је потребно да завршимо велики паркинг испред Болнице како би био ријешен и овај проблем”, навео је градоначелник Источног Сарајева.

Интерниста Љиљана Лаловић, која иде на супсецијализацију из кардиологије, изразила је задовољство што је управа Болнице наставила тренд усавршавања својих љекара, као и што су град и његове локалне заједнице пружиле помоћ овим младим љекарима, јер је њихова едукација дуготрајан процес који изискује много времена, труда, али и финансијских средстава.

Специјализант оториноларингологије Данијела Тришић захвалила је граду и општинама које учествују у усавршавању младих љекара јер је њихова жеља да се даље усавршавају, што је веома скупо и дуготрајно.

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

eight + 16 =