Томић у Источном Сарајеву позвао на јединство за очување Српске

0
205

Бошко Томић, изасланик српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, са данашњег обиљежавања Дана сјећања на жртве НАТО бомбардовања у Републици Српској, позвао је на једниство које је неопходно за стварање бољих услова за живот младих људи и заштиту Српске у истој мјери у којој је било током протеклог одрбамбено-отаџбинског рата.

Томић је оцијенио да је то неопходно како би се сачувао српски народ и Република Српска.

“Морамо им поручити да ни стотине тона бомби и експлозива није нарушило српско јединство. Спасили смо Републику Српску и српски народ, а нека се у памет дају они који мисле да могу сијањем бомби и било каквом силом мјењати односи у свијету”, рекао је Томић.

Он је истакао да може лично да посвједочи како је било борцима у то вријеме на сарајевско-романсијским ратиштима када су на првој линији очекивали напад непријатеља, а истовремено авиони иза леђа дјелују по њиховим породицама.

Томић је указао да, поред жртава бомбардовања које су страдале од директних погодака авио бомби, и данас постоје проблеми код људи које је изазвао осиромашени уранијум који је тада кориштен.

Он је навео да је током бомбардовања највише претрпио простор Илиџе на којем су, поред авио бомби, дјеловале и Снаге за брзу интервнецију са планине Игмана које су гађале минобацачима.

“Народ је и то издржао. Били су велики губици и страдња, не само по броју, који није никада утврђен, већ и данас људи из Хаџића и Илиџе умиру од посљедица осиромашеног уранијума”, рекао је Томић.

Некада се рат води оружјем, а некада на други начин, каже Томић, због чега је обавеза да младе генерације чувају јединство да би заштитили Републику Српску.

“Нама остаје да се редовно сјећамо и помињемо оне који су своје животе положили за Републику Српску да их не изневјеримо и на такав начин спашавамо Српску”, додао је Томић.

Обиљежавање Дана сјећања на жртве НАТО бомбардовања Републике Српске почело је на мјесном гробљу у Грлици, у Источној Илиџи, поменом и полагањем цвијећа на споменик сестри и брату Радмили и Раденку Галинац који су били међу првим жртвама НАТО агресије.

Потом је у храму Свештеномученика Петра Дабробосанског у Војковићима служен парастос за све Србе убијене у НАТО агресији на Републику Српску, након чега је у порти одржан пригодан умјетнички програм.

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

17 + 13 =