Србија изручује Елеза БиХ

0
219

Србија би данас требало да изручи Дарка Елеза БиХ, потврдио је главни тужилац БиХ Гордана Тадић на сједници Високог судског и тужилачког савјета БиХ.

Апелациони суд у Београду је половином фебруара правоснажно одлучио да су испуњени услови за изручење Елеза БиХ, која га тражи због низа кривичних дјела организованог криминала.

Суд је одбио жалбу Елезовог адвоката и потврдио рјешење Вишег суда у Београду из јануара, којим је утврђено да су испуњени услови за његово изручење због низа тешких кривичних дјела организованог криминала извршених 2015, 2017, 2018. и 2019. године.

Тим рјешењем је одбијен дио молбе БиХ за изручење Елеза поводом другог низа кривичних дјела извршених од 2005. до 2009. године, јер тада није био на снази Уговор о изручењу између Србије и БиХ.

Елез се налази у екстрадиционом притвору од хапшења у децембру у Београду, гдје живи и ради дужи низ година, након што је у Србији издржао казну од девет година затвора, на коју је био осуђен као организатор криминалне групе која је 2009. године на територији Србије и БиХ трговала дрогом, вршила изнуде и чинила друга кривична ђела.

Медији га у Србији помињу као сарадника недавно ухапшеног Вељка Беливука.

БиХ тражи изручење Елеза ради вођења кривичног поступка и суђења пред овдашњим судом због кривичног дјела организованог криминала.

Тужилаштво БиХ саопштило је раније, након хапшења Елеза у Београду, да тражи његово изручење на основу потврђене оптужнице у предмету познатом као “Лутка”, као и ради истраге коју заједно спроводи са Министарством унутрашњих послова Републике Српске и са партнерским институцијама региона.

Та истрага се односи на тешка кривична ђела почињена на подручју Источног Сарајева и БиХ, међу којима су убиства почињена методама мафијашких ликвидација 2018. и 2019. године, затим планирања и покушаја убистава на подручју Источног Сарајева и Бијељине, те изнуда, застрашивања и других кривичних ђела на штету оштећених лица са подручја Источног Сарајева и БиХ.

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

eleven − 9 =