Ријетки немају антитијела

0
119
Анализа првих узорака у оквиру друге фазе серолошког испитивања у Републици Српској показује да је прокуженост становништва короном веома велика, те да само ријетки немају антитијела.
Потврдио је то декан Медицинског факултета у Фочи Дејан Бокоњић нагласивши да је узето око 1.700 узорака од Бијељине до Требиња.- У току је анализа и према првим процјенама, проценат прокужености је изузетно велики. Када завршимо анализу свих узорака, студенти ће уносити податке у базу и уколико буде, потребно прискочићемо у помоћ и нашим колегама у Бањалуци који треба да обраде око 3.000 узорака – рекао је Бокоњић за “Глас Српске”. Додао је да је одзив грађана био изузетно добар и да је веома мали број породица одустајао, те да су успјели обавити посао на терену прије овог великог удара омикрон соја.

Бокоњић је подсјетио да ће ово истраживање показати тачан проценат прокужености и вакцинисаних и невакцинисаних.

– Међутим, сада је јасно да је мало оних који немају антитијела – нагласио је.

И пред Медицинским факултетом у Бањалуци је много посла, а прве резултате очекују за десетак дана.

– Прозивамо један по један дом здравља да прикупљају узорке крви из којих ће се радити анализе – рекао је декан тог факултета Ранко Шкрбић.

Око 100 узорака из четрдесетак породица требало би да буде обезбијеђено са подручја Дервенте.

– Већ данас требало би да почнемо са прикупљањем узорака – рекао је директор тамошњег Дома здравља Мирко Шаран.

Упутство је стигло и на адресу которварошког Дома здравља “Свети Пантелејмон”, а главна медицинска сестра Жељина Брљић рекла је да су дио узорака узели прије празника, а остало ће завршити до краја мјесеца.

– Планирано је да узмемо 76 узорака. Колеге позивају грађане, али нису баш сви расположени да буду дио серолошког испитивања – казала је Брљићева.

Помоћник директора за медицинска питања у приједорском Дому здравља Дијана Ђерић казала је да узорке почињу узимати идуће седмице.

– План је да обрадимо око 100 породица, односно 300 узорака – рекла је Ђерићева.

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

19 − fifteen =