Почео упис у библиотеку за наредну годину

0
284

Народна библиотека Пале почела је са учлањивањем за наредну годину, а, осим обогаћеног књижног фонда, за чланове библиотеке припремљене су нове пластифициране чланске картице, рекао је Срни директор ове установе Бојан Чворо.

„Иако је пандемија вируса корона утицала на људе да се мало више окрену књизи него у ранијем периоду, ми смо задовољни јер је за 150 одсто повећан број чланова. Повећан је и број уписаних ученика основне школе, као и студената“, рекао је Чворо.

Према његовим ријечима, за дјецу је битно да од малена уче да читају, да им се створи навика да долазе у библиотеку како би истражили разне области, упознали кроз књигу одређене догађаје, те да обогаћују свој вокабулар.

Чворо је истакао да ће Народна библиотека Пале након празника додијелити пригодне награде најактивнијим старијим и млађим заљубљеницима у писану ријеч.

Он је навео да је набављен апарат за пластифицирање чланских картица, те да цијена чланарима остаје на ниву прошлогодишње и износи 10 КМ за грађане, док је бесплатна за дјецу погинулих бораца, незапослене са евиденције локалног Завода за запошљавање, те дјецу првих и других разреда основне школе.

Чворо је нагласио да је за непуних годину дана када је дошао на чело библиотеке, успио подићи читаност, набавити књиге, оплеменити фонд, те се нада да ће проблем недостатка простора ријешити наредне године.

Он је додао да су примили четири приправника који су ушли у систем рада библиотеке, те позивају чланове и провјеравају колико су задовољни услугом.

Чворо је навео да ће ново радно вријеме библиотеке понедјељком, сриједом и петком бити до 19.00 часова, а уторком и четвртком од 8.00 до 16.00 часова.

Поводом обиљежавања 100 година ове библиотеке сљедеће године, Чворо је навео да имају много тога у плану, али да све зависи од ситуације са вирусом корона.

„Ако дозволе услови, биће централна манифестација гдје би гост био Матија Бећковић, у фази смо преговора са књижевником. Планирамо одржати и двије промоције књига које ћемо издати, једна је Саше Кнежевића, а дуга капитално дјело у вези са Првим свјетским ратом“, рекао је Чворо.

Он је додао да је у плану одржавање и неколико духовних вечери, а у близини се налази и манастир Озарковићи и игуман Георгије који је добар проповиједник, чије би бесједе и тумачења записивали и пробали објавити.

С обзиром на то да се Народна библиотека од 2013. године бави издаваштвом, Чворо каже да се по статуту могу бавити дистрибуцијом књиге тако да и то имају у плану гдје би основали посебно одјељење за дистрибуцију.

„То нам улази у опис посла. Размишљамо о тим стварима, и повезали би се са
издавачима у Србији, Хрватској, Словенији“, рекао је Чворо.

Народна библиотека Пале је историјски сљедбеник Народне књижице и читаонице основане 12. јануара 1921. године, у једној приватној згради на Палама.

Библиотека се данас налази у згради Kултурног центра Пале, на другом спрату.

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

18 − nine =