Писмо читаоца – паметњаковићи у доба короне

0
2100

На нашу адресу стигло је писмо читаоца који нас је замолио да остане анониман. Писмо преносимо у цјелости.

Поштовани,
Обраћам вам се са молбом да објавите мој коментар, мишљење, лични став или то назовите како год хоћете.
Свједоци смо ужасних дешавања широм свијета који је захватио вирус корона и чињенице да је тај вирус на кољена бацио много јаче државе него што је то Република Српска. Да се не лажемо, и ја бих волио када бисмо били економски јачи, политички независнији и слободнији, те неподложни спољним утицајима. Али тако је како је. Живимо на подручју које је нестабилно и на ком се увијек морамо окретати из страха да нам неко не забоде нож у леђа. Ваљда је то нека српска судбина. Као народ смо преживјели свашта и остали смо досљедни својим идеалима. Од нашу главу су се ломиле чизме разних царева, рукама смо тргали тиранске оштрице. Али смо опстали. Знали смо ко је непријатељ и знали смо како да се боримо. Данас је непријатељ невидљив и тешко се борити против њега. Вјероватно мислите да говорим о корони, али није тако. Говорим о непријатељу који се усадио у многима од нас. Мржња, завист, сујета, свако одсуство морала и осјећаја за ближњег. На овај текст ме јесте навео корона вирус и, колико год он био страшан, у свима нама је пробудио оно најбоље или најгоре – зависно од тога ко је чему склон. Како ово не бих претворио у „филозофију“ држаћу се само анализе наше локалне заједнице и понашања појединаца.
Прво, игнорисање апела Владе Републике Српске, потцјењивање ситуације. Италија у хаосу. Затим иде паника помјешана са повременим негирањем самог постојања вируса. Теорије завјере. Опет паника. Манијакално куповање намирница, отимање по маркетима, игнорисање слабих и сиромашних. Критика здравог разума. Критика мјера Владе Републике Српске и општине Пале. Ругање мјерама и рестрикцијама. Интернет бунтовници, фејсбук зависници, разни „ја знам најбоље“ паметњаковићи. Имали смо локалне докторе који су тврдили да су Паљани вирус преболовали још у јануару и фебруару када је забиљежен невјероватан број упала плућа. Између редова се спомињала једна Паљанка која је из Вухана стигла у јануару. Имали смо локалног доктора који је јавно оспоравао мјере општинског Штаба за ванредне ситуације и позивао народ да не „насједа на преваре Општине“ о вирусу и заштитним маскама. Као да Општина има неку добит од дијељења бесплатних маски!? Како је неко уопште у томе могао да види неку завјеру? Затим су почеле критике зашто је то само 3000 маски? Зашто фирма „Мраз“ неким чудом није сашила 50000 маски? Зашто памучне маске? Локални доктор зна боље него епидемиолог Кон и Свјетска здравствена организација! Памучне маске штите само 50%? То није довољно! Нама треба 100%! Јављају се неколике грађанке. Шију маске за грађане, цијена маске је пола марке. Молим!? Чак пола марке! Зашто није бесплатно!? Сигурно су у „талу“ са начелником Општине. Теорије завјере… Коментари типа – „Јадни смо ми кад нам Србија помаже“. Ово је ишло и иде у недоглед. Сви боље знају од стручњака, од Владе, од Општине. Сви би се наводно боље показали. Сви би знали шта треба… И онда дођемо до врхунца и онога што ме највише подстакло да напишем овај текст – предизборна кампања у доба короне.
Наједном се појављује неколико појединаца са својим страначким обиљежјима како обилазе неколико својих стандардних гласача. Воде се фотографи да сликају пакете у страначким канцеларијама, у позадини су страначки симболи, локална ОСМ телевизија шаље камермана да то сними за дневник. Дијеле се пакети са 20 cm удаљености, без маске, без рукавица, без икакве заштите. Ј*** људске животе, битна је слика. Изјаве типа „Дошли смо да помогнемо, јер нико други неће“, те једва изговорене изјаве типа „Е да није било те странке да ми донесе банане, тачно би скапала“. Офирна пропаганда у стилу Јосипа Броза. Категорично се оспорава да је то кампања, иако су на сваком кадру страначка обиљежја. Успут се нападају мјере Владе Републике Српске, а ограничено излажење напоље назива диктатуром и тиранијом…
Штаб за ванредне ситуације засједа сваки дан. Износе новости, тренутно стање, број заражених и број особа у карантину. Намеће се питање – зашто локална телевизија није ту сваки дан да то сними и пренесе грађанима? Мене лично то занима. Хоћу да знам шта је речено из Штаба. Зашто се сваки дан не снима по један прилог који ће грађанима преносити информације добијене од поменутог Штаба? Која је уопште сврха те ОСМ телевизије? И једноставно не могу да ћутим… Како вас више није срамота? Ви у оваквим тренуцима за Републику Српску и општину Пале водите кампању. Правите изненадне телефонске позиве ка директору Дома здравља, не кажете да снимате изјаву за ТВ, радујете се ако се у тренутку збуни човјек када му поставите питање. Те узимате тај дио, исјецате изјаве, преспајате, крпите, манипулишете. То исто радите са начелником општине Пале. Дотакли сте само дно. Стварате панику народу у тренутку када бисмо сви требали бити као један и када бисмо требали (барем на тренутак) заборавити на странке и политике. Доводите на, питањима припремљена, гостовања своје налагодавце. Они говоре шта треба. Изјаве типа – „Треба тестирати све сумњиве и све њихове контакте и контакте контаката“… То су као неки стручњаци. „Треба што више људи“ – браво мајсторе! Нисмо знали. Онда се иде ка Штабу. Питање – „Зашто не тестирате све сумњиве, све њихове контакте, све контакте контаката и све контакте контаката који су били у контакту са контактима сумњивих?“. Одговор – „Апсолутно је немогуће имати толики број тестова у овом тренутку“. Прилог – „Општина нема довољан број тестова. Хаос! Сви смо најеб**и!“. Медијски спектакли, манипулације, веома примитивна титоистичка пропаганда…
Неко вам коначно треба рећи – ви сте пошаст ове општине. Није ми јасно како вас неко не тужи или похапси због дезинформација и стварања панике? И још више ми није јасно да ви стварно вјерујете како сте неки велики број грађана успјели навести на неко мишљење слично вашим налагодавцима. Дозовите се памети барем док не прође ова криза везана за вирус корона. Не морате помагати, али немојте ни одмагати. Немојте се радовати што је заражени грађанин из странке која је супротна странкама ваших налагодаваца. Реците и налагодавцима да то није за радовање. Немојте се радовати ако Општина нема довољно маски, већ помозите да се оне набаве. Немојте ликовати ако се неко на моменат збуни давајући изјаву преко телефона. Узмите у обзир да су ти људи под највећим притиском и са највећом одговорношћу. Биће времена за кампање и већ испране пропагандне технике. Будите на услузи грађанима, немојте их препадати дезинформацијама. Ако је у нама остало имало оне части наших предака која је ломила царске чизме, онда ћемо сломити и ову пандемију. Међутим, ако смо постали кукавни интернет паметњаковићи, ако нас сујета савлада, – савладаће нас и корона. У памет се сви, док не буде касно.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here