Патријарх Порфирије: Знам да овдје живот није лак

0
97

– Његова светост патријарх српски Порфирије истакао је да је радостан што је имао прилику за непосредан сусрет са људима који живе у Источном Сарајеву, Сарајеву и широм Републике Српске и БиХ, те констатовао да живот на овим просторима није нимало лаган.

Патријарх је истакао да су лични сусрети са браћом у Христу, са православним вјерницима, Србима на овим просторима велики дар за њега, али исто тако и сусрети са другим људима који припадају другим вјерама и народима.

Он је напоменуо да утисци о некоме или нечему без реалног личног сусрета у најмању руку могу да доведу до погрешних закључака о некоме кога нисмо упознали, а често могу да одведу на погрешне путеве када се говори о међусобним односима.

Након састанка свештенства Српске православне цркве са руководством Источног Сарајева и шест источносарајевских општина, српски патријарх је подсјетио да је и он поријеклом из ових крајева и да је много пута изрекао какав је његов однос и доживљај према Републици Српској и људима који ту живе.

Он је навео да зна ко су људи који овдје живе и да му је још из тих времена јасно да је мало простора на којима живе православни Срби а да су толико органски, нераскидиво дубоко повезани са својом духовношћу и својом вјером.

Указао је на то да овдје живот није нимало лак, ни у материјалном смислу, ни у смислу трагања за собом, а да ништа мање није компликован ни када је ријеч о међуљудским односима између различитих народа.

“Важно је да без обзира на спољашње околности будете оно што јесте и да идете путем који је одавно зацртан и записан у наше духовно биће”, истакао је патријарх Порфирије.

Он је додао да стављајући по страни заједничко и лично треба учинити све како би били оно што се зове народ православни, народ српски православни.

Патријарх српски је додао ни појединац ни као народ не може рећи другом појединцу и другој заједници да нису потребни, те додао да оног тренутка када неко каже да може сам да је тада деградирао своје потенцијале. “Сви смо потребни једни другима”, додао је патријарх Порфирије.

Он је рекао да ће овдје увијек долазити, да је дио ових простора и да у свему томе може се бити испуњен надом и осјећањем да никада нисмо сами.

“Сви сте молитвени задатак за нас свештенике и молим се за мир међу нама, али и за мир међу свим људима у Републици Српској, БиХ и у читавом свијету. Тај мир никада нећемо постићи ако не постигнемо мир у себи. Мир који је духовна категорија и кога не може бити без наше молитвене заједнице са Богом. Без молитве, без Бога и без труда да живимо како Бог од нас очекује не можемо постићи ни минимум мира у свјој души”, истакао је патријарх Порфирије.

Ако се иде путем Јеванђеља онда се иде путем мира у себи, додао је српски патријарх и благословио народ у Источном Сарајеву и честитао митрополиту дабробосанском Хризостому јубилеј.

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

twelve + 3 =