„Маркале“ увјежбаване на полигону код америчког града Александрија

0
160

 Група обавјештајних официра некадашње Војске Југославије поднијеће приједлог Министарству одбране Србије да се декласификују обавјештајни подаци послати војним и државним органима из југословенских агентура у свијету 90-тих година, међу којима су и докази о увјежбавању „Маркала“ на америчком војном полигону, изјавио је генерал Јован Милановић, некадашњи обавјештајац Војске Југославије.
„Колега из НАTО-а који је имао увид у документа америчке војске о Маркалама пренео ми је доказе да је та акција увежбавана на америчком полигону крај града Александрија уз учешће официра Армије БиХ. Tамо су направили копију сарајевске пијаце и имали `генералне пробе` трагедије пре фебруара 1994. године“, рекао је Милановић.

Он тврди да у државним архивима постоје хиљаде обавјештајних докумената из периода разбијања Југославије, а нарочито из 1995. и 1999. године, који би бацили ново свјетло на тадашња дешавања.

„Са њих је потребно само склонити имена информатора зарад безбедности тих људи. Tако бисмо добили најбољу грађу за писање и разумевање блиске историје, да боље спознамо шта нам се догодило и ко је крив за наше страдање“, рекао је генерал Милановић за „Вечерње новости“.

Он истиче да су међу послатим извјештајима из Брисела били и они о припремама за прво велико бомбардовање положаја Републике Српске, које је имало карактер одмазде.

„Одлука је донета 24. маја 1995. и издата да бомбардовање почне у ноћи између 24. и 25. маја. Војно и државно руководство из Републике Српске примило је информацију истог дана. Мере и одлуке које је те ноћи донело руководство Републике Српске приморале су НАTО да повуче издату команду Јужном крилу НАTО-а о почетку агресије“, наводи Милановић.

Генерал Милановић открива да је сценарио за „велику монтажу“ злочина над цивилним становништвом у Сарајеву касније примијењен у Рачку на Косову и Метохији.

Он понавља да СР Југославија није никог никада напала, па ни 1999 .године и објашњава да су СРЈ и Србија тих година биле без избора.

Милановић каже да је врхунац његовог професионалног рада био када је 1. октобра 1998. године послао извјештај из Брисела са подацима француског мајора Пјер-Анрија Бинела о НАTО циљевима на територији СРЈ.

Како истиче, било је још десетине „Бинела“ из свих структура НАTО-а, ЕУ, европског војног крила, који су достављали податке о предстојећој агресији на Југославију.

Према његовим ријечима, одлука да се изврши НАTО удар на СРЈ донесена је још у мају 1998. на самиту Алијансе у Лисабону уз „уздржано противљење Грчке, Шпаније, Португалије, француске, Италије…“, а у августу исте године планови су били готови.

Он је додао да су министарства спољних послова земаља НАTО-а добила задатак да медијски покажу свијету неопходност спровођења ове варварске одлуке, док су министри одбрана, као сљедећа карика у систему одлучивања, имали задатак да разраде ток акције.

Да је на Косову и Метохији у току „рат против цивила“, што је био еуфемизам за геноцид, према ријечима генерала Милановића, у Бриселу су 21. септембра промовисали Нијемци.

Генерал наводи како многи мисле, па чак и неки политичари који су били учесници, да је састанак у Рамбујеу био прилика да се рат заустави.

Он истиче да тај састанак никад није имао задатак да спријечи НАTО, већ само да медијски добије подршку за агресију.

Генерал Милановић наводи да је његова обавјештајна мрежа била у функцији и током априла, све док Весли Кларк и британски премијер Тони Блер, уз сагласност генералног секретара НАТО-а Хавијера Солане и америчког предсједника Била Клинтона, нису измјестили систем одлучивања у Лондон.

Tако су, каже он, обманули све чланице НАTО-а „јер је консензус о почетку агресије био одобрен у уништењу 25 циљева и то у трајању од 96 сати јер се мислило да ће након тога СРЈ капитулирати“.

Међутим, фаза „Апокалипса“ почела је практично одмах након што су прве бомбе пале на СР Југославију – 25. марта.

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

1 × two =