ЈУ Воде Српске успјешно спроводи мјере заштите становништва од поплава

0
622
 ЈУ Воде Српске успјешно спроводи мјере заштите становништва од поплава. У току је иградња насипа, уређење корита ријека и канала на десетинама локација.

Захваљујући аранжману са Европском инвестицином банком, Влада Републике Српске обезбиједила је 55 милиона евра за реализацију пројеката „Хитне помоћи и заштита од поплава у Српској“.

– Урадили смо санацију савског насипа дуж цијеле трасе, и у Семберији, Броду, Новом Граду, Српцу… – навео је Мирослав Миловановић, директор ЈУ „Воде Српске“.

Већина пројеката је завршена, а поједини су у току.

Позитивни ефекти ових мјера и те како су видљиви широм Српске јер, поред функције заштите од поплава, имају и функцију инфраструктурног и просторног уређења.

– Уређење канала Дашница у Бијељини, тренутно се у Милићима уређује корито Јадра, у Градишци радимо уређење ободних канала. У Српцу су такође радови велике вриједности – додао је Миловановић.

Из Фонда солидарности Републике Српске, за предвиђених 99 мјера заштите од поплава одобрено је око 25 милиона марака, а до сада је реализовано више од 20 милиона. Највише пројеката је на подручју Семберије-седамнаест.

– У Јањи изводимо радове на санацији корита ријеке Јање, а овдје радимо пошљунчавање пута до села Пучиле, гдје смо уредили корито. Поплочали смо бетонском призмом и урадили шкарпирање – казао је Зоран Ивановић, инжењер у фирми „ГМ Пром“, која је извођач радова.

Мирослав Миловановић, директор ЈУ „Воде Српске“ такође је истакао да су у току велике инвестиције на ријеци Дрини, гдје се на више локација средствима Свјетске банке од 20 милиона марака финансирају утврде обала.

У уређење корита ријеке Јање уложено је шест милиона марака, а највећа инвестиција „Изградња дринског насипа“ требало би да почне наредне године.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here