Глумац Рајко Вуковић одиграо монодраму „Бог“

0
271
ИСТОЧНИ СТАРИ ГРАД, 23. МАЈА /СРНА/ - Млади бањалучки глумац Рајко Вуковић одиграо је данас у Источном Старом Граду монодраму "Бог", према тексту Матије Бећковића.

Млади бањалучки глумац Рајко Вуковић одиграо је данас у Источном Старом Граду монодраму „Бог“, према тексту Матије Бећковића.

Осим поеме „Богојављење“, која је на неки начин кључ ове монодраме, Вуковић је користио текстове из пјесама „Не знаш ти њиг“, „Лако је другијема“, „Не дај се, јуначки сине“ и „Унук Алексе Маринкова плаче над Црном Гором“.

Вуковић је истакао да му је драго да представа наставља да живи.

„Овим текстовима привукао ме језик. Много сам читао народну поезију и Његоша. Код Бећковића има доста архаизама и тај језик је нешто што не смије да се заборави. Тај језик са села изумире, а са друге стране одлучио сам да радим ову монодраму јер сам схватио да нам је Бог свима потребан, посебно у овим временима када се воде духовни ратови“, истакао је Вуковић.

Монодрама је изведена у организацији Народне библиотеке Источни Стари Град, чији је директор Саша Радовић изразио задовољство што може угостити ову изузетну трагикомедију у овој локалној заједници.

„Монодрама `Бог` је дјело које кроз хумор и тугу отвара дубока филозофска питања и нуди публици јединствено искуство. Наша је мисија да кроз овакве културне догађаје обогатимо интелектуални, културни и емоционални живот наше заједнице“, навео је Радовић.

ИСТОЧНИ СТАРИ ГРАД, 23. МАЈА /СРНА/ – Млади бањалучки глумац Рајко Вуковић одиграо је данас у Источном Старом Граду монодраму „Бог“, према тексту Матије Бећковића.

Након Ненада Шакова у монодрами се појављује још седам ликова са различитим карактерима, којим глумац суптилно и зналачки дочарава људе из народа који имају црту трагикомичности па би се могло рећи да ова монодрама припада жанру трагикомедије.

Ликови у монодрами су подијељени на четнике и партизане и већина их је у конфронтацији са Богом, док се неки кају и схватају смисао живог и истинитог Бога.

Један од таквих говори: „Сад је јасно да има Бога, а да би чоек у Бога вјерово зато му је Бог најпотребни“, што је на неки начин и порука аутора.

Монодрама је премијерно изведена на сцени „Петар Кочић“ Народног позоришта Републике Српске 2019. године. Аутори музике, која је кориштена су Сања Илић, Павле Аксентијевић и Војислав Воки Костић.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here