Додик: Главне улоге у БиХ заправо играју они који нису одавде

0
168
Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, коментаришући у интервјуу за „Џерусалем рипорт“ тренутну ситуацију у БиХ, истакао је да је ријеч о кризи која траје већ 26 година, те да се ништа нови не дешава што се већ није догађало у свим послијератним годинама.

-Потписали смо споразум по којем смо добили права, а онда су та права 26 година одузимана од нас у корист муслимана. Све то је урађено кршењем Устава БиХ. Сада су дошли да одузму наше власништво и једноставно смо рекли да то више не може тако. Желимо да се вратимо Уставу и поштоваћемо све што је тамо написано. Све што није тамо написано, нисмо обавезни да поштујемо – нагласио је Додик.

Према његовим ријечима, БиХ је посљедња колонија у Европи у којој су људи из иностранства преузели вођство и то људи које нико није изабрао на изборима у БиХ.

Додик је истакао да политичари у БиХ учествују у изборима, побиједе или изгубе, али да они који нису из БиХ заправо играју главне улоге.

-Уморни смо од такве ситуације, наша основна грађанска права су нападнута и рекли смо да то више није могуће. Још један народ у БиХ није задовољан – Хрвати, али муслимани не желе дијалог и нас оптужују за позивање на сукобе, што, наравно није истина – изјавио је Додик.

Одговарајући на питање да ли је међународна заједница оправдала забринутост да би могло доћи до нових сукоба у БиХ, Додик је рекао да такве сумње немају никакву основу у стварности, уз напомену да је командант ЕУФОР-а недавно оцијенио да нема опасности од сукоба у БиХ и да му вјерује.

Додик је још једном нагласио да Република Српска вјерује да политичка питања треба рјешавати политичким средствима, али да муслимани често помињу рат.

-Мислим да то раде како би осигурали неку нову и снажнију интервенцију споља – оцијенио је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ подсјетио је на објашњење САД да му је Вашингтон увео санкције, јер је наводно прекршио Дејтонски споразум, иако нису навели зашто и када је то учинио.

Према његовим ријечима, САД су увеле санкције буквално два дана пред почетак мандата администрације бившег предсједника Америке Доналда Трампа.

Додик сматра санкције САД личним потезом неколико званичника америчке администрације који су били у БиХ и који не дијеле његово мишљење о томе каква би требала да буде БиХ.

Српски члан Предсједништва БиХ нагласио је да никада није пријатно када се уводе санкције, посебно ако долазе од такве силе као што су САД, али да се живот наставља.

-Ја сам чак и тада, као и сада, учинио све што сам мислио да је најбоље за народ који сам представљао. Историја нас у том пољу учи да воља народа не може бити сломљена кажњавањем, и то сам рекао неколико пута мојим америчким сарадницима. Додик није ни почетак нити крај Републике Српске. Неће бити могуће одузети вољу народа кажњавањем. Умјесто кажњавања, боље би било када би они сјели и размислили како да се ријеши кључни проблем. Јер ако је само један човјек у БиХ проблем, онда БиХ заиста нема проблема – констатовао је Додик.

Када је ријеч о САД, Додик је изразио жаљење што Вашингтон не користи своју моћ у корист свих у БиХ.

Додик је рекао да су лажни извјештаји појединих медија да жели да одвоји Српску од БиХ, појаснивши да Срби желе да остану у БиХ али на начин на који је потписано 1995. године или у складу са неким новим споразумом који ће постићи три народа у БиХ.

-Наш примарни циљ је мир и нећемо га жртвовати за било какав други циљ. Други циљ је да живимо у држави гдје ћемо имати права која су нам дата Уставом БиХ. Трећи је да земља буде правно регулисана, са независним и непристрасним правосуђем, у складу са Уставом, што би омогућило добро окружење не само за грађане већ и за оне који долазе да улажу у пословање – нагласио је Додик.

Додик је напоменуо да Срби само желе да се њихова права поштују, те да ће и они поштовати туђа права.

Износећи своју визију БиХ, Додик је рекао да БиХ мора бити слободна да би преживјела као држава, што значи да мора бити ослобођена управљања споља, потребно је вратити се Уставу, јер доноси баланс, а све што се ради изван њега дестабилизује БиХ.

-Ниједна држава не може функционисати ако се нарушава њен устав и зато је БиХ дисфункционална. Ако Срби и Хрвати нису у БиХ једнаки са муслиманима, држава нема шансе. БиХ је шанса да се сви поштују – и муслимани и Хрвати и Срби – истакао је Додик.

Додик је изразио захвалност и задовољство што је израелски лист показао интересовање за став Срба у вези са најновијом кризом у БиХ, наводећи да то види као објективност и посвећеност новинарским стандардима.

-Данас смо суочени не само са проблемина функционисања БиХ, већ и медијским ратом у којем многе агенције не желе да чују све стране и извлаче закључке на основу недостатка информација са терена. Стога, хвала још једном – рекао је Додик.

Додик је поновио да је Израел пријатељска држава са пријатељским народом који Срби веома поштују и разумију околности у којима се налази. -Република Српска сматра Израел пријатељском државом, а Јевреје пријатељским народом – нагласио је Додик.

Додик је у интервјуу за лист „Џерусалем рипорт“ изразио чврсту подршку Израелу и рекао да се радује новој посјети тој земљи, уз напомену да је патња у посљедњем вијеку зближила два народа.

-Патња коју су наша два народа доживјела у посљедњем вијеку, коју су проузроковале исте војске, зближила нас је. Зато нико у свијету не може боље од Срба да разумије јеврејски народ и зато Израел има нашу подршку – рекао је Додик.

Додик је подсјетио да је доста пута посјетио Израел и да из те земље има само лијепа сјећања и утиске, истакавши да посебно жели да посјети гроб Арија Ливнеа, његовог блиског сарадника и представника у Израелу који је преминуо 2020. године.

-Арије Ливне је био мој пријатељ, али, што је још важније, пријатељ цијелог српског народа – напоменуо је Додик.

Говорећи о односима са јеврејском заједницом у Републици Српској, Додик је истакао да је ријеч о „добрим, вриједним и племенитим људима“, те да јеврејска заједница доприноси бољој Српској и да је њеним члановима захвалан на томе.

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

18 + 6 =