На Палама обиљежен Дан одбране Сарајевско – романијске регије

0
657

Служењем парастоса у храму Успења Пресвете Богородице, служењем помена и полагањем вијенаца на централном спомен – обиљежју страдалим борцима у протеклом Одбрамбено – отаџбинском рату, те пригодним умјетничким програмом на Студентском тргу, у Палама је данас обиљежен Дан одбране Сарајевско – романијске регије.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да ће Српска увијек бити захвална борцима који су своје животе положили за њено стварање и одбрану, те додао да ће овај датум бити обиљежаван сваке године у другој општини града Источно Сарајево.

„Нажалост, послије Дејтона, Срби који су готово пет година стрпљиво и храбро бранили своју очевину, своје огњиште и своју породицу, морали су да иду у егзодус и да, условно речено, мирно предају оно што им непријатељ није могао одузети у рату. Желим да се, прије свега, захвалим тим људима, те породицама погинулих којих је на овоме простору Сарајевско – романијске регије било преко 4.200, они су дали највећи допринос за одбрану овога дијела и стварању Српске. Ми који представљамо институције, неко данас, а неко у будућности, имамо обавезу да обиљежавамо ове датуме и да се подсјетимо херојских подвига наших суграђана. Надам се да ће се и наши потомци сјећати херојства и живота који су дати за стварање и за одбрану Републике Српске“, истакао је премијер Вишковић.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић, истакао је да однос снага на Сарајевском ратишту није представљен на најбољи начин, те да је српска страна оптужена за сваки инцидент који се десио у Сарајеву.

„Ми данас имамо једну потпуно искривљену слику и то чак у облику пресуда Међународног кривичног суда, па и неких пресуда у Сарајеву, нажалост, чак и у Београду. Ради се о томе да је српска страна оптужена за скоро сваки инцидент који се десио у Сарајеву зато што Тужилаштво тим појмом одређује све оно што се дешавало у Сарајеву без обзира да ли је посљедица пушчаног метка, да ли је посљедица минобацачке мине или артиљеријског оружја. Однос снага на сарајевском ратишту, можда, данас, није на најбољи начин представљен. Они тврде да је сваки метак који је испаљен са српских положаја, био метак снајперисте и да је био усмјерен на наношење губитака или убиства цивила, дјеце поготово. Прича је потпуно другачија. Ја сам радио на том предмету и успио сам да докажем користећи искључиво муслиманске документе, а ниједан једини српски документ нисам користио да докажем које су све установе и објекти били запосједнути од стране муслиманских снага. Све што је запосједнуто војним снагама, то је војни циљ и ту нема никакве дилеме“, истакао је Савчић.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић истакао је да је обиљежавање Дана одбране Сарајевско-романијске регије од великог значаја јер представља Дан одбране који је донио опстанак Срба на овом подручју, а опстанак и одбрана допринијели су стварању Републике Српске, као и стварању Српског, односно Источно Сарајева и његових локалних заједница.

„Одбрана, стварање и опстанак, те три ријечи говоре о улози српског народа и српског војника у периоду 1992 – 1995 на овом простору. Задржати, одбранити народ, цивиле, иза себе спријечити покоље којих смо били свјесни у прошлости како у Првом тако и у Другом свјетском рату и задржати се на просторима на којима смо били најмасовнији и најдоминантнији да живимо са другима и да помогнемо другима, не да угрозимо друге. Тако се понашао и Сарајевско-романијски корпус, бранио је и одбранио подручје на којем су живјели Срби. Живили су и други народи и то подручје оног момента када је одбрањено, нажалост већим дијелом је припало Федерацији БиХ. Народ и војска је била свјесна жртава, али су га се свјесно одрекли да би створили Републику Српску“, истакао је Ћосић.

Начелник општине Пале Бошко Југовић општина Пале, истакао је да је почаствован што је општина Пале овогодишњи домаћин обиљежавања Дана одбране Сарајевско-романисјке регије.

„Можда тад 1995. године нисмо били свјесни шта смо урадили за Републику Српску. Из дана у дан ће све то постајати јача чињеница и служити прије свега новим нараштајима да храбро корачају кроз будућности. Поготово ми у Палама који имамо Универзитет у Источном Сарајеву, студентске домове , треба да преносимо и суштина овог скупа јесте да оставимо једну јаку поруку шта су њихови очеви, стричеви радили, а шта они треба да раде у наставку очувања Републике Српске“, истакао је Југовић.

Српске јединице одбраниле су територију, а постписивањем Дејтонског споразума, Срби су морали да напусте општине Илијаш, Вогошћа, Грбавица, Илиџа, Рајловац и Хаџићи.

На простору Сарајевско-романијске регије током Одбрамбено-отаџбинског рата погинуло је 4.156 бораца, док је рањено више од 10 000.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here