Тачи: Запад не може да убиједи Србију да призна Косово

0
722

Председник привремених институција у Приштини Хашим Тачи каже да западни савезници Косова нису могли до данас да убеде Србију да призна независност Косова и не могу да гарантују да ће то моћи да ураде ни у блиској будућности.

Хашим Тачи, у ауторском тексту објављеном на његовом веб-сајту, каже да је признање Косова од стране Србије постало главна препрека на евроатлантском путу Косова.

„Неко може рећи да Србија треба да призна Косово без услова и унутар ових граница. И ја желим исто. Али, да ли мислите да ћемо ми убедити Србију да уради тако нешто убрзо? Нажалост, не. А ЕУ и наши јаки савезници: САД, Немачка, Енглеска, Француска, Италија и многе друге земље, да ли мислите да ће оне убедити Србију да призна Косово? Поново је одговор не“, навео је Тачи.

Према његовим речима, споразум Београда и Приштине се може постићи само уколико обе стране направе компромис.

Иако је Косово направило све болне компромисе на том плану, „реалност је тврдоглавија од наших аргумената“, навео је Тачи и додао да Приштина, да би постала члан ЕУ и НАТО, треба да ради на томе да у што краћем временском периоду оконча разговоре са Београдом, потписујући споразум о потпуној нормализацији односа.

Поново предлаже опцију корекције границе.

„Аргументовао сам да евентуални споразум о мирној корекцији границе са Србијом, Косову обезбеђује признање од стране Србије и припајање Прешева, Бујановца и Медвеђе нашој земљи. Очекивао сам рационалне противаргументе, али до данас сам само чуо пуно буке и у најгорем случају чак и мржњу. Косово је веома мала земља да би производила оволико пуно мржње, која дели наше друштво“, каже Тачи.

Додаје и да они који сумњају у споразум између Приштине и Београда олако шире страх о лажној дестабилизацији региона и продубљењу етничких подела на Балкану.

Скептике уверава да неће бити корекције граница дуж етничких линија, одласка становништва, ни домино ефекта што се тиче стабилности у овом делу Европе.

„Време ратова и конфликата између Косова и Србије, према мом убеђењу, је прошло. Али, завршетак ове епохе се може констатовати само када постигнемо коначни мировни споразум између Косова и Србије“, закључио је Тачи.

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

ten − eight =